20:27 09.05.2020

Європа повинна стати сильніше після нинішньої кризи, вважають у керівництві ЄС

2 хв читати
Європа повинна стати сильніше після нинішньої кризи, вважають у керівництві ЄС

Європа так само, як подолала наслідки Другої світової війни, повинна стати сильніше після нинішньої кризи, заявили керівники інститутів Євросоюзу з нагоди Дня Європи.

Голова Європарламенту Давид Сассолі, глава Євроради Шарль Мішель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн виступили в суботу зі спільним зверненням у зв'язку зі святом Дня Європи, який відзначають 9 травня.

9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман виступив із пропозицією об'єднати головні на той час ресурси країн Європи, які воювали одна проти одної, і створити спільні інститути. Це, на його думку, зробило б війну не просто немислимою, але і матеріально неможливою.

"Його слова змінили хід історії і заклали підвалини, на яких його і наступні покоління будували Європейський Союз, який у нас є сьогодні", - підкреслили в своєму зверненні керівники ЄС.

Під час кризи коронавірусу Євросоюз, за словами його керівників, "сміливо діяв, щоб гарантувати функціонування єдиного ринку", що дозволяє доставляти медикаменти та медичне обладнання туди, де вони були потрібні, забезпечити жителів усіх країн союзу продуктами і предметами першої необхідності.

ЄС прийняв "безпрецедентні рішення", щоб забезпечити уряди його країн фінансовими можливостями для подолання кризи, виділив 100 млрд євро на підтримку зайнятості, а Європейський центробанк надав безпрецедентні умови для кредитування населення та бізнесу.

"Давайте згадаємо дух Робера Шумана і його однолітків - винахідливий, зухвалий і прагматичний, - йдеться у зверненні. - Вони показали, що вихід із кризових моментів вимагає нового політичного мислення і відходу від минулого".

Керівники інституцій ЄС нагадали про 75-річчя закінчення Другої світової війни в Європі, яке відзначали напередодні.

"Ми завжди повинні пам'ятати про жахи і варварство війни і жертв, принесених для її припинення, - заявили вони. - Сьогодні ми розмірковуємо про те, що сталося далі. Давайте згадаємо покоління 1950-х років, яке вірило, що з руїн війни можна побудувати кращу Європу і кращий світ, і будувало їх. Якщо ми засвоїмо ці уроки, якщо будемо об'єднані солідарністю, будемо відстоювати наші цінності, то Європа знову зможе вийти з кризи і стати сильніше, ніж раніше".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА