21:05 11.05.2020

Висновки Ради ЄС про майбутнє Східного партнерства консолідують європейські устремління України і подальшу інтеграцію з ЄС

3 хв читати
Висновки Ради ЄС про майбутнє Східного партнерства консолідують європейські устремління України і подальшу інтеграцію з ЄС

Представник України при Європейському Союзі, посол Микола Точицький переконаний, що висновки Ради ЄС, якими визначається майбутнє політики Східного партнерства на період після 2020, консолідують європейські устремління України і подальшу інтеграцію з ЄС.

Так він у понеділок прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" відповідне рішення Ради ЄС.

Виділяючи важливі моменти прийнятого рішення, Точицький зазначив, що, по-перше, висновки містять такі ключові сигнали для України, як підтримка ЄС європейських прагнень і європейського вибору, територіальної цілісності і мирного врегулювання конфліктів, подальшу інтеграцію з ЄС і доступ на внутрішній ринок Євросоюзу.

"По-друге, у висновках ЄС визнає стратегічну важливість Східного партнерства і закликає до його великих амбіцій і гнучкості. Це саме те, що в контактах з ЄС і його державами-членами ми постійно просуваємо разом з іншими асоційованими партнерами - Грузією і Молдовою. Закріплена у висновках гнучкість дозволить нам розвивати ідею запуску додаткового формату діалогу ЄС з партнерами так званого "Східного партнерства Плюс", - продовжив посол.

Представник України при ЄС також наголосив на важливості того, що документ містить положення про безвізові режими з країнами-учасниками Східного партнерства – як із тими, в яких вже діє безвіз, так і з тими, які стоять на шляху його отримання. "Ми поділяємо підхід Європейської комісії, яка вважає, що для забезпечення мобільності важливо успішне виконання існуючих планів дій щодо лібералізації візових режимів шляхом постійного виконання відповідних вимог, а також угод про спрощення оформлення віз та реадмісію", - констатував дипломат.

За його словами, президент, уряд і Верховна Рада України "демонструють чітку політичну волю продовжувати реформи в сферах, охоплених лібералізацією візових режимів, перш за все в частині боротьби з корупцією. "Початок функціонування Вищого антикорупційного суду завершило успішний процес формування антикорупційних органів. Українська влада налаштована продовжувати працювати з нашими партнерами з ЄС із тим, щоб при будь-якому розвитку подій, пов'язаних з COVID-19, отримані українськими громадянами свободи в стосунках з ЄС, і, перш за все, свобода пересування, збереглися", - підкреслив Точицький.

Крім того, за його словами, у висновках відображені поширення переваг Єдиного цифрового ринку ЄС, "Зелена угода ЄС", спільна боротьба з дезінформацією, зміцнення стійкості партнерів, а також інші так звані "секторальні" питання.

"Пандемія коронавірусу, в умовах якої узгоджувалися і приймалися ці висновки, підтвердила важливість розвитку нового напряму співпраці в рамках Східного партнерства - сфері охорони здоров'я. Підводячи підсумки, хочу сказати, що висновки приймались у досить складному політичному контексті, тому всі ці амбітні формулювання особливо цінні для нас. Водночас хочу зазначити, що попередні висновки, які затверджувалися в 2016 році, не згадують європейських устремлінь партнерів і приєднання до внутрішнього ринку", - особливо зазначив представник України.

При цьому він додав, що висновки-2020 року - "хороша основа для майбутнього саміту Східного партнерства, під час якого ми будемо працювати над посиленням відповідних політичних та секторальних сигналів".

Як повідомлялося раніше, Рада ЄС у понеділок схвалила висновки щодо майбутньої політики Східного партнерства після 2020 року. Документ фактично формулює позицію Європейського Союзу в контексті шостого саміту Східного партнерства, який має відбутися цього року. Через тривалі карантинні обмеження результати були затверджені письмовою процедурою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА