11:25 13.05.2020

Фракція "Голос" збирає підписи для проведення позачергового засідання, на якому розглянуть продовження заборони на російські соцмережі

2 хв читати
Фракція "Голос" збирає підписи для проведення позачергового засідання, на якому розглянуть продовження заборони на російські соцмережі

Фракція "Голос" у Верховній Раді за підтримки фракцій "Європейська солідарність" і "Батьківщина" виступила з ініціативою ухвалити постанову Верховної Ради щодо продовження заборони на російські соціальні мережі "ВКонтакте" та "Одноклассники", заявив нардеп від "Голосу" Роман Лозинський.

"Місяць тому ми з вами - фракція "Голос" ініціювала, фракція "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Слуга народу" підтримали - ми зареєстрували постанову щодо продовження цих санкцій. Сьогодні ми збираємо підписи про проведення позачергового засідання з одним лише питанням - щодо продовження санкцій стосовно російських сервісів окупантів, про закриття в Україні таких мереж, як "ВКонтакте" та "Однокласники", де досі промивають мізки, де досі окупант проводить свою реваншистську політику щодо свят і символів та інших питань, досягнень "російського світу", - заявив Лозинський у середу з трибуни Верховної Ради.

Депутат зазначив, що до кінця дії обмежень стосовно російських соціальних мереж, фізичних і юридичних осіб залишилося менш ніж дві доби. "Тому, шановані колеги, одна доба і 13 годин - це той час, який залишився нам, Верховній Раді, щоб ухвалити цю постанову. Одна доба і 13 годин - це той час, який залишився для президента України Володимира Зеленського, який має підписати цей указ, який має продовжити ці санкції", - сказав нардеп.

"Україна переможе у війні з Росією. Сьогодні це один із цих кроків - санкції проти російських соцмереж, зброї окупанта - мають бути продовжені", - додав Лозинський.

Як повідомлялося, в травні 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також компаній Mail.ru, "Яндекс" та їхніх сервісів. Доступ до всіх сервісів "Яндекса" та Mail.ru було заборонено терміном на три роки.

8 квітня Лозинський звернувся до президента Володимира Зеленського, Кабміну, РНБО та СБУ продовжити блокування російських соціальних мереж.

10 квітня в Службі безпеки України запропонували продовжити санкції стосовно російських соціальних мереж "Одноклассники" і "ВКонтакте" ще на три роки. Відповідні пропозиції до Ради національної безпеки і оборони України вніс глава СБУ Іван Баканов. Кіберфахівці СБУ проаналізували, що за період дії санкцій кількість українських користувачів у соцмережах "Одноклассники" і "ВКонтакте" зменшилася втричі, що значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

Пізніше Баканов вніс додаткові пропозиції про заборону російських веб-ресурсів і програм. Зокрема, він пропонує продовжити санкції не лише проти "ВКонтакте" та "Одноклассники", а й проти "Яндекс", Mail.ru, "Доктор Веб", "Касперський", "1С" і "Парус". На думку кіберфахівців СБУ, це дасть можливість обмежити закупівлі та використання забороненого програмного забезпечення і створить сприятливі умови для розвитку вітчизняної IТ-сфери.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА