19:04 14.05.2020

Намічається дуже серйозний скандал щодо питання перспективних планів ОТГ

2 хв читати
Намічається дуже серйозний скандал щодо питання перспективних планів ОТГ

Уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко заявляє, що передбачається дуже серйозний скандал щодо питання перспективних планів об'єднаних територіальних громад, і вважає, що цей процес буде пролонговано.

"Реально намічається дуже серйозний скандал з питання цих перспективних планів. По-перше, відбувався повний треш в областях: губернатори до останнього, вночі, під усякими приводами формували перспективні плани, змінювали ці громади по кілька разів. Сьогодні, для розуміння, лише 30-35% за тими областями громад можна затверджувати на Кабміні, а за іншими тривають революційні мітинги, скандали, виноси з кабінетів тощо. Ситуація дуже складна", - сказав Лещенко під час онлайн-зустрічі на тему "Очікувані нововведення державної аграрної політики".

Як приклад він навів ситуацію із перспективним планом Черкаської області, який було затверджено не в тій редакції, яку подавав голова обласної державної адміністрації.

"На моє глибоке переконання, ми до осені не встигнемо це все зробити. І з конституційної точки зору і з точки зору законодавчої, я думаю, що цей процес буде пролонговано. Але тут виникає правова колізія - що ми робимо в жовтні, не маючи сьогодні затверджених об'єднаних територіальних громад? Ми рухаємося на вибори типу під громади, але якщо ми цього не робимо зараз, і в Конституції не фіксуємо ці зміни, то фактично ми в жовтні повертаємося до нашої класичної історії: об'єднаних територіальних громад, сільських, селищних і місцевих рад і виборів районних рад", - зазначив уповноважений.

Лещенко наголосив, що в найближчі тижні це питання буде на особистому контролі президента, оскільки "ситуація вже дуже ризикована з точки зору реалізації реформи децентралізації та в частині, яка стосується виборчої позиції".

Він додав, що досі немає розуміння, як відбуватимуться вибори.

"На жаль, міністр (розвитку громад і територій Олексій Чернишов - ІФ) не задекларував, як ми рухаємося в частині децентралізації. На моє переконання, шансів у жовтні вийти на комплексні проекти рішень об'єднаних територіальних громад під нове виборче законодавство - практично неможливо", - констатував уповноважений президента.

Як повідомлялося, Кабмін уже затвердив перспективні плани формування територій громад Житомирської, Миколаївської, Харківської, Івано-Франківської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Луганської, Вінницької, Чернівецької, Донецької, Черкаської, Волинської, Кіровоградської, Полтавської, Чернігівської та Закарпатської областей.

Всеукраїнська асоціація об'єднаних територіальних громад (ОТГ) виступає за збереження 127 наявних ОТГ у процесі остаточного затвердження планів формування громад областей.

Українська асоціація районних та обласних рад (УАРОР) закликає центральну владу врегулювати можливі порушення під час проведення реформи децентралізації, зокрема при укрупненні районів і ліквідації райрад.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА