14:42 15.05.2020

Росія не повинна уникнути відповідальності за агресію і злочини на Донбасі – заступник міністра реінтеграції

2 хв читати
Росія не повинна уникнути відповідальності за агресію і злочини на Донбасі – заступник міністра реінтеграції

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко наголошує, що не можна дозволити Російській Федерації уникнути відповідальності за агресію і скоєні злочини на Донбасі.

Як повідомляє прес-служба міністерства, у п'ятницю він обговорив з главою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер ситуацію на сході України, що склалася через збройну агресію РФ, порушення прав людини на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу та Криму.

"Важливо консолідувати зусилля міжнародної спільноти, зокрема гуманітарних організацій, щоб не дати країні-агресору можливості прикриватися своїми проксі на території українського Донбасу та не дозволити Російській Федерації уникнути відповідальності за скоєні злочини. Лише визнання відповідальності Росії може сприяти покращенню ситуації, а отже – зменшенню випадків порушення прав людини", - наголосив Яременко.

Заступник міністра знову відзначив позицію українського уряду та міжнародної спільноти, які засуджують збройну агресію РФ проти України, а також застеріг від будь-якої форми визнання ролі РФ, окрім як сторони міжнародного воєнного конфлікту.

Богнер наголосила на першочерговості забезпечення захисту громадян під час озброєного конфлікту та зменшення втрат серед цивільних осіб.

Учасники зустрічі приділили особливу увагу необхідності стримування на тимчасово окупованих РФ територіях України пандемії коронавірусу, а також відповідальності Росії за поширення там COVID-19.

Крім того, Яременко та Богнер приділили увагу ситуації, що склалася через обмеження допуску моніторингових і гуманітарних місій до тимчасово окупованих територій з боку російських окупаційних адміністрацій.

"Було зазначено, що блокування допуску моніторингових та гуманітарних місій під приводом карантину та використання Російською Федерацією пандемії для легітимізації подібних дій є абсолютно неприйнятним. ООН продовжує підтримувати позицію безперешкодного доступу до постраждалого від російської агресії населення з обох сторін лінії зіткнення, насамперед для надання гуманітарної допомоги, а також для вивчення їхніх потреб", - ідеться в повідомленні.

Сторони також обговорили співпрацю в частині збору інформації про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, засоби правового захисту постраждалих від російської агресії, зокрема щодо порушення права власності в Криму, незаконного призову в армію, мілітаризації освіти на цих територіях, а також загальну ситуацію стосовно негативних соціально-економічних наслідків для громадян України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА