11:55 20.05.2020

Зеленський: Інформацію про нібито вплив Байдена на Порошенка мають перевірити правоохоронці

3 хв читати
Зеленський: Інформацію про нібито вплив Байдена на Порошенка мають перевірити правоохоронці

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що реагувати на інформацію про нібито вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка мають правоохоронні органи, що вже і зробив Офіс генпрокурора.

"Про Порошенка і Байдена, так, я чув, я прокоментую. Думаю, це не останній дзвоник (знак), який побачать українці. Реагувати має прокуратура, правоохоронні органи. Генеральний прокурор України ще вчора зареєструвала кримінальне провадження за заявою депутата Деркача. Розслідуватимуть", - сказав президент у середу під час прес-конференції.

Він додав: "Я знаю, що це може бути сприйнято, кваліфіковано як державна зрада. Все - до правоохоронців".

Як повідомлялося, 20 травня вранці Офіс генпрокурора повідомив, що вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію за статтею про державну зраду і зловживання владою або службовим становищем за заявою народного депутата України Андрія Деркача, який напередодні оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка.

"За заявою Деркача внесено відомості до ЄРДР за ч. 1 ст. 111 і ч. 2 ст. 364", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Офісу генпрокурора в середу.

Раніше, 19 травня Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка. "Ми оприлюднимо записи телефонних розмов із голосами, схожими на голоси Петра Порошенка і Джозефа Байдена, що свідчать про факти міжнародної корупції та держзраду на найвищому державному рівні", - сказав Деркач у вівторок під час онлайн-конференції.

За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов робив особисто Порошенко.

Перша тема записів, як зазначив депутат, стосується отримання "$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції". Записи, як зазначає Деркач, датовані 2015-2016 роками, в них, зокрема, йдеться про необхідність звільнення на той час генпрокурора Віктора Шокіна, "який тоді розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена".

"Байден летить до Києва, щоб натиснути на Петра Олексійовича щодо Шокіна. У кишені у Байдена... вагомий аргумент... 1 млрд кредитних гарантій... така ціна порятунку Байдена від в'язниці", - сказав Деркач.

Депутат стверджує, що отриманий $1 млрд був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, що мають стосунок до Порошенка.

Друга тема записів, як розповів Деркач, стосується розвалу парламентської коаліції і майбутніх виборів у лютому 2016 року. "Порошенко визнає, що коаліції немає... замість того, щоб виконати вимоги Конституції та оголосити перевибори, Петро Олексійович дотримувався обіцянок, даних особисто Байдену, і блокував відставку Кабміну", - пояснив Деркач.

"Ці розмови чітко показують... Україною керував Байден", - заявив депутат.

Також, за його словами, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

"Ми передали всі наявні сьогодні в нашому розпорядженні багатогодинні записи разом із заявою про держзраду, а також факти міжнародної корупції до Офісу генерального прокурора... для реєстрації кримінального провадження", - підсумував Деркач.

Він також додав, що, на його думку, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков "блокує створення слідчої комісії... що є порушенням закону про регламент". "Така комісія могла б ефективно розслідувати факти міжнародної корупції", - сказав Деркач.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА