18:40 20.05.2020

Розслідування про нібито вплив Байдена на Порошенка є частиною спецоперації Кремля - заява п'ятого президента України

3 хв читати
Розслідування про нібито вплив Байдена на Порошенка є частиною спецоперації Кремля - заява п'ятого президента України

Розпочате Офісом генерального прокурора розслідування про можливий вплив віце-президента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка є частиною спецоперації Кремля проти України, вважає Порошенко.

"Через втягування у передвиборну боротьбу в Америці вони намагаються підірвати двопартійну підтримку України Сполученими Штатами. Як відомо, ця підтримка ґрунтується на консенсусі - згоді і республіканців, і демократів максимально сприяти Україні у боротьбі з російською агресією і в наших намірах приєднатися до НАТО", - заявив він у зверненні, оприлюдненому в соцмережі Facebook.

Порошенко наголосив, що Джо Байден є другом і союзником України, і країна має бути вдячна йому за діяльність на посаді віце-президента в адміністрації президента США Барака Обами. Він нагадав, що Україна не втручалася в американську президентську кампанію 2016 року, і, незважаючи на протидію з боку Росії, не допустила паузи у відносинах із новою адміністрацією. Порошенко висловив вдячність також і президенту США Дональду Трампу за масштабну допомогу, зокрема передані українській армії "Джавеліни", санкції проти РФ та інші приклади солідарності.

"Забезпечення двопартійної підтримки було основою моєї стратегії у відносинах із США. Зруйнувати таку підтримку на фоні непередбачуваного результату виборів означає істотно послабити Україну у нашій протидії набагато сильнішому ворогу. Проросійські провокатори прагнуть залишити нас сам-на-сам із Кремлем. І навіть не маскуються", - наголосив Порошенко.

"Ще вчора я вважав, що дії проросійських маргіналів не варті занадто великої уваги. Однак сьогоднішня прес-конференція породила обґрунтовану підозру, що до цієї спецоперації причетний Офіс президента України", - додав він.

Порошенко нагадав, що за нинішньої влади діалог між вищим керівництвом США та України практично припинився, тоді як під час своєї каденції він регулярно зустрічався і з попереднім, і з нинішнім президентом.

"Аудіофайли, які вчора демонстрував випускник Вищої школи КДБ ім. Дзержинського в Москві, - сфабриковані. Але сировину вони могли здобути, зокрема, в Офісі чинного президента. СБУ має розслідувати, хто це зробив. З чиєї санкції? Кому це вигідно? Бо все це вилилося в спецоперації проти стратегічних відносин України з Америкою, ключовим нашим партнером, здатним стримувати Росію. На жаль, є прописні істини геополітики та дипломатії, які дилетанти не в змозі засвоїти навіть за рік активної практики", - заявив п'ятий президент.

Порошенко зазначив, що за рік міжнародне становище України значно погіршилося, створена раніше коаліція союзників практично не функціонує, а встановлене правило "нічого про Україну без України" регулярно порушується. Усі ці зміни, наголосив він, на руку лише Росії.

"Сподіваюся, що президент зрозуміє ці очевидні речі. Це звернення значною мірою адресоване і йому. Як порада, до якої у нього є можливість дослухатися. Я, у свою чергу, задію всі свої контакти, у тому числі і в Америці - і серед республіканців, і серед демократів, - для того, щоб вони не дали провокаторам жодного шансу підірвати наш стратегічний союз. Ми не дозволимо повернути Україну у сферу російського впливу. І надалі, впевнений, будемо спиратися на підтримку нашого надійного партнера - Сполучених Штатів", - підсумував Порошенко.

Як повідомлялося, 20 травня вранці Офіс генпрокурора повідомив, що вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію за статтею про державну зраду та зловживання владою або службовим становищем за заявою народного депутата України Андрія Деркача, який напередодні оприлюднив аудіоматеріали, які можуть свідчити про вплив віце-президента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка.

"За заявою Деркача внесено відомості до ЄРДР за ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 364", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Офісу генпрокурора в середу.

Раніше, 19 травня Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка. "Ми оприлюднимо записи телефонних розмов із голосами, схожими на голоси Петра Порошенка та Джозефа Байдена, що свідчать про факти міжнародної корупції і держзради на найвищому державному рівні", - сказав він у вівторок під час онлайн-конференції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА