11:11 22.05.2020

Україна очікує рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення РФ українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2022-го початку 2023 року

3 хв читати
Україна очікує рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення РФ українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2022-го початку 2023 року

Україна очікує рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення Росією українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2022-го - початку 2023 року, заявив заступник міністра закордонних справ України, агент України в міжнародних судових інстанціях у справах проти Росії Євгеній Єнін.

"Рішення про подальший перебіг розгляду ухвалюватиме саме арбітражний трибунал, який може, відповідно, або розділити процес на дві стадії: юрисдикційну і по суті, або об'єднати їх в одну і розглядати як єдине ціле. Ми очікуємо рішення трибуналу протягом кінця 2022-го - початку 2023 року", - сказав він під час онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Єнін зазначив, що відповідно до вимог регламенту, РФ матиме три місяці на висловлювання своїх заперечень щодо юрисдикції в цій справі.

"Наша мета - щоб у рішенні арбітражного суду було чітко зафіксовано, що російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, що Росія в майбутньому має утримуватися від аналогічних порушень на адресу українських військових кораблів, що Росія має виплатити належну компенсацію морякам, МВС і Державі Україна", - наголосив він.

Заступник глави МЗС пояснив, що підготовлений Україною в Міжнародний трибунал і підписаний ним під час онлайн-брифінгу меморандум передбачає, по-перше, правову позицію України, яка чітко і детально описана щодо того, які саме норми порушила російська сторона, це також опис фактів для підтвердження нашої правової позиції, свідчення свідків, експертів.

"Нашими свідками, зокрема, є капітан проходу Гриценко, командири суден Мокряк, Небилиця, Мельничук, а також інші члени екіпажу. Свідчення також дає Микола Полозов, це адвокат, який представляє моряків у російському суді. Крім того, ми найняли дуже круту британську компанію, яка спеціалізується саме на оцінці збитку, нанесеного саме кораблям", - додав він.

За словами Єніна, згідно з процедурами та вимогами меморандуму й арбітражного трибуналу, цей документ є конфіденційним, тому він не може наразі говорити про конкретну суму збитку, якого Україна вимагає від РФ.

"Однак ми можемо говорити про структуру означеної шкоди. Перший елемент - це збиток, завданий Військово-Морським силам України: за ремонт суден, а також за неможливість використання зазначених суден протягом одного року. Крім того, другий елемент - це матеріальна і моральна шкода нашим морякам, яких незаконно тримали в російській в'язниці (СІЗО - ІФ) "Лефортово" понад дев'ять із половиною місяців. Окрім того, це збиток Державі Україна за порушення її прав", - сказав він.

Раніше Єнін підписав меморандум України, який незабаром буде передано до Арбітражного трибуналу.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися в Україну 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада 2019 року українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі у бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

20 листопада командувач Військово-Морських сил України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернені кораблі - не на ходу, росіяни, за його словами, їх "угробили". "Росіяни їх угробили: познімали навіть плафони, розетки та унітази", - сказав Воронченко.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ проаналізує стан трьох повернених Росією кораблів ВМС України й обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернуто те, чого на них бракує.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА