15:29 22.05.2020

Посли G7 вітають досягнення угоди на рівні персоналу між Україною та МВФ щодо нової програми допомоги

2 хв читати
Посли G7 вітають досягнення угоди на рівні персоналу між Україною та МВФ щодо нової програми допомоги

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні вітають досягнення угоди на рівні персоналу між Україною і Міжнародним валютним фондом щодо нової програми stand-by обсягом $5 млрд терміном на 18 місяців.

"Посли країн G7 вітають Україну і МВФ з досягненням угоди на робочому рівні щодо нової програми допомоги, яка зміцнить макроекономічну стабільність України і допоможе їй впоратися з кризою COVID-19", - йдеться в повідомленні на сторінці послів G7 в Україні.

Як повідомлялося, МВФ і українська влада досягли угоди на рівні персоналу (staff level agreement) про нову програму фінансування stand-by (SBA), щоб допомогти Україні впоратися з пандемією COVID-19, йдеться в повідомленні МВФ у ніч на п'ятницю.

"Новий SBA запитаним обсягом SDR3,6 млрд (що еквівалентно $5 млрд) спрямований на забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, щоб допомогти владі усунути наслідки шоку COVID-19, одночасно консолідуючи зроблені до сьогодні досягнення і просуваючи вперед важливі структурні реформ з метою зменшення основних вразливостей", - прокоментувала досягнуту угоду Іванна Владкова Голлар, що очолювала команду співробітників МВФ у переговорах з Україною.

Напередодні ввечері президент України Володимир Зеленський підписав закони про банківську діяльність (№2571-д) і про поправки до Податкового кодексу (№1210), який імплементує низку положень плану BEPS, тим самим Київ виконав останні попередні умови для відкриття нової програми.

Президент Зеленський, Нацбанк України та попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд, розмір якої міг бути збільшений до $8 млрд. Це програма мала замінити 14-міс. програму stand-by на SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд, яка була покликана підтримати країну в період президентських і парламентських виборів минулого року і яка завершилася 17 лютого цього року.

Україна змогла отримати за stand-by лише перший транш SDR1 млрд (майже $1,4 млрд). Потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів, проте у зв'язку зі зміною президента та уряду країни після виборів було вирішено розпочати розробку нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Проте у зв’язку з коронакризою України і МВФ замість EFF перейшли до обговорення 18-місячної програми stand-by на $5 млрд. Позитивне рішення МВФ щодо нової програми дасть уряду змогу отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Київ розраховує отримати перші кошти МВФ до кінця цього місяця, коли має відбутися погашення випущених п'ять років тому під гарантії США єврооблігацій на $1 млрд, або на початку червня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА