21:35 22.05.2020

Глава МЗС України виступає за притягнення до відповідальності організаторів та реалізаторів кібератак

2 хв читати
Глава МЗС України виступає за притягнення до відповідальності організаторів та реалізаторів кібератак

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до Ради безпеки ООН із закликом притягнути до відповідальності винних у кібератаках відповідно до міжнародного права і розробити "загальні правила гри" в кіберпросторі.

Про це він заявив 22 травня, на онлайн-засіданні РБ ООН за формулою Арріа "Кіберстабільність, запобігання конфліктів і зміцнення спроможностей", повідомила прес-служба МЗС.

"Україна наполягає: тих, хто цілеспрямовано організовує і втілює кібератаки, необхідно притягати до відповідальності. Ми переконані, що чинне міжнародне право поширюється і на кіберпростір. У ньому також діє принцип ненападу однієї держави на іншу", - заявив Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що з 2014 року кібератаки є одним із вимірів російської агресії проти України, і це змусило Київ переосмислити стратегію національної безпеки. За цей час Україна отримала безцінні знання і досвід у протистоянні кіберзагрозам, якими готова охоче ділитися з партнерами.

Глава МЗС повідомив, що протягом 2019 року в Україні було зафіксовано понад 1500 кіберінцидентів на об'єктах критичної інфраструктури. За словами міністра, інші держави також відчувають таку поведінку Росії і вважають Кремль відповідальним за кібератаки з використанням новітніх шкідливих програм.

"Ми знаємо, що Росія відповідальна за низку кібероперацій, які використовувалися як політичний інструмент. Коли за допомогою інформаційних і комунікаційних технологій проводилися кампанії з дезінформації, втручання у виборчий процес, кібершпигунство, кібератаки на критичну інфраструктуру в низці країн в Європі і поза нею", - заявив міністр.

Кулеба переконаний, що за часи коронавірусної кризи кіберзагрози стають ще більш актуальними. Тому кібербезпека вимагає підвищеної уваги.

Міністр звернув увагу учасників засідання на спроби Росії виставити себе в ООН ініціатором кампанії щодо посилення міжнародної інформаційної та кібербезпеки: "Будучи державою, яка доведено звинувачується у здійсненні цілеспрямованих кібератак проти об’єктів енергетичної та іншої критичної інфраструктури України, Росія має негайно припинити використання сучасних комп’ютерних технологій з метою дестабілізації та створення криз".

Кулеба зазначив, що державам-членам ООН необхідно об'єднати зусилля, щоб виробити спільні "правила гри", які допоможуть запобігти будь-яким спробам дискредитувати таке досягнення людства як сучасні комп'ютерні технології.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА