21:14 25.05.2020

Азія може зайняти домінуючі позиції в світі в 21-му столітті

2 хв читати
Азія може зайняти домінуючі позиції в світі в 21-му столітті

Азія в 21-му столітті відіграватиме більш значну роль у міжнародних справах, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

"По-перше, ми живемо в світі без лідерів, в якому Азія буде грати все більш важливу роль в економічному плані, з точки зору безпеки та технологій. Аналітики давно говорять про кінець американської системи і про настання азіатського століття. Це зараз відбувається на наших очах", - сказав Боррель, виступаючи в понеділок по відеозв'язку на щорічній конференції дипломатів ФРН.

За його словами, "якщо 21-е століття виявиться азіатським, як 20-й був американським, пандемія може згадуватися як поворотний момент цього процесу".

Глава дипломатії ЄС вважає, що "попит на багатостороннє співробітництво ніколи не був таким великим, але пропозиція відстає".

За його оцінкою, це перша серйозна криза за останні десятиліття, коли США не очолили міжнародне реагування на неї. "Можливо, вони не турбуються з цього приводу, але куди не глянь, ми бачимо зростаюче суперництво, особливо між США і Китаєм", - додав Боррель.

У складній обстановці, на його думку, Євросоюз повинен слідувати "власним інтересам і цінностям" і уникати того, "щоб ті або інші використовували його в своїх цілях".

По-друге, зазначив глава європейської дипломатії, світ стає все більш цифровим, але також і більш керованим з боку держави. "Ключовими питаннями стануть: хто контролюватиме цифрові мережі? І хто встановлюватиме правила і стандарти?" - вважає Боррель.

По-третє, європейська модель глобалізації перебуває під тиском, сказав високий представник ЄС. Він вважає, що необхідний більш стратегічний підхід до того, щоб контролювати її уразливості і залежності.

За прогнозом Борреля, світ також "ризикує стати менш вільним, менш процвітаючим, більш нерівним, більш роздробленим".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА