21:00 26.05.2020

Пріоритетом України є мирний шлях урегулювання конфлікту на Донбасі - річна програма під егідою комісії Україна-НАТО

2 хв читати
Пріоритетом України є мирний шлях урегулювання конфлікту на Донбасі - річна програма під егідою комісії Україна-НАТО

Пріоритетними завданнями України є протидія збройній агресії РФ, відновлення територіальної цілісності, а також захист і відновлення прав своїх громадян, які постраждали від збройного конфлікту і/або перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

Про це йдеться в Річній національній програмі під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік, затвердженій указом президента України Володимира Зеленського №203/2020 і оприлюдненій на офіційному сайті глави держави у вівторок.

"Україна вважає пріоритетним мирний шлях урегулювання конфлікту, породженого збройною агресією Російської Федерації, але підтверджує своє право на самооборону, передбачене Статутом ООН, і наполягає, що остаточне вирішення конфлікту можливе лише за умови деокупації та відновлення конституційного ладу на тимчасово окупованих територіях України", - йдеться в тексті програми.

Згідно з документом, Україна віддана цілям Статуту ООН і поділяє принципи, втілені в НАТО, "такі як прагнення жити в мирі з усіма народами й урядами, рішучість захищати свободу, демократію та верховенство права, а також прагнення сприяти стабільності й добробуту в Північноатлантичному регіоні".

У контексті підготовки України до набуття членства в НАТО та ЄС пріоритетною у 2020 році залишатиметься діяльність, спрямована на збереження міжнародного консенсусу щодо надання підтримки Україні, продовження санкційного тиску на Російську Федерацію до припинення збройної агресії проти України, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, а такожзвільненнятимчасово окупованих територій. Триватиме робота в рамках "нормандського" та інших переговорних форматів, а також Тристоронньої контактної групи з метою повного відновлення державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Особлива увага й надалі приділятиметься забезпеченню подальшої підтримки світовою спільнотою політики невизнання спроби анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим і міста Севастополя і необхідності посилення міжнародного моніторингу ситуації у сфері захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

Згідно з програмою, Україна продовжить брати участь в операціях і місіях під керівництвом НАТО і докладатиме зусиль для збереження миру та безпеки на євроатлантичному просторі, а також продовжить брати участь у роботі Ради євроатлантичного партнерства і в заходах програми "Партнерство заради миру та безпеки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА