16:14 27.05.2020

До КС надійшло подання депутатів щодо неконституційності закону про запобігання "законодавчому спаму"

2 хв читати
До КС надійшло подання депутатів щодо неконституційності закону про запобігання "законодавчому спаму"

До Конституційного Суду (КС) надійшло подання народних депутатів щодо відповідності Конституції змін до Регламенту Верховної Ради щодо протидії зловживанням парламентарями своїми правами, повідомляє КС.

"До Конституційного Суду України 27 травня надійшло конституційне подання 53 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України закону України "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури" від 16 квітня 2020 року № 561-IX", - йдеться у повідомленні суду, розміщеному на сторінці у Facebook.

За інформацією КС, суб'єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний закон України не відповідає низці статей Основного Закону.

У своєму поданні, текст якого розміщено на сайті суду, депутати просять суд про невідкладний розгляд цього подання, оскільки йдеться про порушення прав парламентаріїв.

Автори подання апелюють до того, що при внесенні змін до чинних законів зміст і обсяг наявних прав і свобод не можуть бути обмежені. Ухвалений же закон, як зазначають парламентарії, передбачає позбавлення народного депутата права належним чином відстоювати законодавчу ініціативу, зокрема за допомогою внесення правок і пропозицій до проектів законів.

Серед авторів депутатського подання - парламентарії від фракції "Батьківщина": Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Вадим Івченко, Валерій Дубіль.

Як повідомлялося, 24 квітня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури" №561-IX, який парламент ухвалив 16 квітня.

"Згідно з документом, у разі подання до законопроекту, що готується до другого читання (окрім проекту кодексу, законопроекту, що розглядається Верховною Радою за спеціальною процедурою), пропозицій, поправок у кількості, що у п'ять разів або більше перевищує кількість статей проекту первинного законодавчого акта чи кількість пунктів проекту про внесення змін до первинних законодавчих актів, але не менш як 500 пропозицій, поправок, такий законопроект може розглядатися за особливою процедурою", - йдеться в повідомленні.

Особлива процедура застосовується за пропозицією, підписаною не менш як однією третьою народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтриманою рішенням парламенту, ухваленим на пленарному засіданні більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, за умови надання народним депутатам порівняльної таблиці та супровідних документів до неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА