20:38 29.05.2020

Влада КНР негативно відреагувала на пропозицію Великої Британії дозволити жителям Гонконгу переїхати на рік до Сполученого Королівства

2 хв читати
Влада КНР негативно відреагувала на пропозицію Великої Британії дозволити жителям Гонконгу переїхати на рік до Сполученого Королівства

Китай з обуренням відреагував на пропозицію Великої Британії дозволити перебування на території Сполученого Королівства на 12 місяців (замість шести) 300 тис. жителям Гонконгу, пише в п'ятницю британське видання The Independent.

"Ми категорично виступаємо проти цього і залишаємо за собою право ввести відповідні заходи", - наводить газета слова представника МЗС Китаю Чжао Лицзяня.

Він підкреслив, що такі дії з боку Великої Британії можна буде розцінювати як "порушення міжнародного права".

У свою чергу глава МЗС Великої Британії Домінік Рааб зазначив, що такі заходи дадуть можливість "для отримання підданства (Сполученого Королівства - ІФ) у майбутньому".

Влада США, Австралії, Канади і Великої Британії напередодні опублікувала спільну заяву, в якій висловлюється глибока стурбованість у зв'язку з рішенням Пекіна поширити на Гонконг законодавство про національну безпеку. Радник президента США Роберт О’Браєн заявив в інтерв'ю телеканалу NBC, що Вашингтон може ввести санкції проти Китаю, якщо Пекін за допомогою законопроекту про національну безпеку "захопить" Гонконг.

У заяві держсекретаря Майка Помпео, розміщеній на сайті держдепу, уточнюється, що Гонконг надалі не може розраховувати на колишній особливий підхід США до цього регіону, який Вашингтон застосовував до нього за американськими законами до липня 1997 року, коли Гонконг повернувся під суверенітет Китаю, і згодом.

У п'ятницю влада КНР заявила, що не дозволить Сполученим Штатам маніпулювати прийняттям рішень у Раді Безпеки ООН після пропозиції Вашингтона скликати засідання для обговорення закону про національну безпеку в Гонконгу.

Раніше прем'єр Держради КНР Лі Кецян у доповіді на сесії ВЗНП підтвердив, що Пекін має намір створити "стабільну правову систему і механізми правозастосування для захисту національної безпеки в Гонконгу".

Це викликало нову хвилю протестних акцій в Гонконгу, які припинилися в кінці минулого року після початку поширення коронавірусу. Міська поліція заявила, що в неділю заарештувала більше 180 учасників несанкціонованих маніфестацій і мітингів, застосувавши для їх розгону спецзасоби.

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон вже до кінця цього тижня може вжити нових заходів щодо Китаю у зв'язку з Гонконгом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА