18:43 02.06.2020

Зеленський вважає, що проблему кадрового голоду в Україні має вирішувати вища освіта

2 хв читати
Зеленський вважає, що проблему кадрового голоду в Україні має вирішувати вища освіта

Президент Володимир Зеленський зустрівся з керівниками провідних українських вишів і обговорив з ними питання оптимізації вищих навчальних закладів, розширення їхньої фінансової автономії, рівень зарплат викладачів і умови, в яких навчаються студенти.

Як повідомляє прес-служба президента, учасники зазначили, що не зустрічалися з главою держави в такому форматі з 2005 року, та висловили задоволення зацікавленістю питаннями вищої освіти. В зустрічі також узяли участь заступник керівника Офісу президента Юрій Костюк і голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак ("Слуга народу").

Зеленський наголосив, що в Україні існує кадровий голод, і цю проблему має вирішувати вища освіта. "Якщо ми нічого не будемо вирішувати саме з вами, то кадровий голод у країні так і залишиться. Цю проблему держава має вирішувати спільно з вищою освітою", - заявив він.

Президент нагадав, що в Україні навчається понад мільйон студентів, але більшість із них не хоче залишатися на батьківщині, а з тих, хто залишається, багато не працює за здобутим фахом.

"Навіщо ви витрачали свій досвід, навіщо держава витрачала свої гроші, якщо ми потім не можемо залучити цих справді талановитих студентів?" - звернувся він до учасників зустрічі.

Депутат Бабак зазначив, що завдання профільного комітету й парламенту загалом - створити законодавчі умови для розвитку системи вищої освіти та її подальшої еволюції. Наразі Верховна Рада вже зробила окремі кроки щодо змін у системі фінансування університетів, які стимулюватимуть покращення якості. Тепер у контрактах з ректорами з’являтимуться показники ефективності за певний час і механізми перевірки цих показників.

"Наші плани до кінця 2020 року діляться на дві частини: тактичні плани – це проведення вступної кампанії, і фінансова автономія. У нас є багато планів. Комітет завжди відкритий до співпраці", - зазначив він.

Керівники провідних вишів відзначили важливе значення можливостей для розвитку освіти, які дає новий закон про вищу освіту, залучення бізнесу до формування кадрів, створення механізмів венчурних фондів, фінансування стартапів та загалом потреби законодавчих ініціатив для перетворення вітчизняної вищої освіти на сучасну, комфортну й успішну.

Очільники вишів також акцентували увагу на важливості розвитку науково-дослідної інфраструктури, залученні іноземних студентів, розвитку мережі гуртожитків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА