18:38 04.06.2020

Порошенку про судове засідання у справі про картини так і не повідомлено, рішення про примусовий привід незаконне - адвокат

2 хв читати
Порошенку про судове засідання у справі про картини так і не повідомлено, рішення про примусовий привід незаконне - адвокат

Лідер партії "Європейська солідарність", народний депутат, п'ятий президент України (2014-2019) Петро Порошенко не був у встановленому законом порядку ні повідомлений про судове засідання у справі про переміщення через митний кордон 43 картин, ні запрошений на нього як свідок.

Як повідомляє адвокат політика Ігор Головань, отже, рішення Печерського районного суду Києва про примусовий привід Порошенка на допит у Державне бюро розслідувань (ДБР) як свідка є незаконним.

"Ще раз нахабно порушено закон. Відповідно до статті 482-2 КПК України такі клопотання мають розглядатися за обов’язкової участі народного депутата. Петра Порошенка про судове засідання не інформували і до участі в ньому не запрошували. Ані Печерський суд, ані генеральний прокурор, ані слідчі ДБР вимогами законів не переймаються", - написав Головань на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Адвокат назвав це рішення підтвердженням "суто політичного характеру всіх справ, за допомогою яких намагаються перешкодити діяльності" Порошенка, додавши, що це на прес-конференції 20 травня фактично визнав і сам президент України Володимир Зеленський.

Як повідомлялося, ДБР викликало Порошенка 26 травня на допит як свідка у справі про незаконне переміщення культурних цінностей через державний кордон.

Водночас, як повідомляє прес-служба партії "Європейська солідарність", об 11:00 вівторка, на час, коли Порошенка викликали на допит до ДБР, він відкрив виставку картин художників з українським корінням зі своєї сімейної колекції та запросив на неї співробітників правоохоронних органів. При цьому в прес-службі зазначили, що для правоохоронців "найціннішим експонатом будуть документи, які лежать одразу біля входу й де містяться оригінали митних декларацій щодо всіх 43 робіт, перелік цих робіт і платіжні доручення на сплату цих робіт".

Прес-служба "Євросолідарності" з посиланням на співголову фракції "Євросолідарність" Артура Герасимова заявила про те, що співробітники ДБР "штурмом увірвалися в приміщення музею Івана Гончара". Директор музею повідомив, що було зламано двері установи. У свою чергу в ДБР спростували повідомлення про нібито штурм і повідомили про проведення слідчих дій.

29 травня Порошенка повторно викликали на допит. Колекцію картин правоохоронці заарештували.

4 червня Печерський районний суд Києва дозволив примусовий привід Порошенка на допит у ДБР, який має відбутися об 11:00 10 червня. За даними прес-служби ДБР, йдеться про допит як свідка в кримінальному провадженні №42020000000000307, у якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з прихованням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається з 43 картин всесвітньо відомих художників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА