19:34 08.06.2020

Кулеба і Тіммерманс обговорили залучення України до водневих ініціатив ЄС та Європейської зеленої угоди

2 хв читати
Кулеба і Тіммерманс обговорили залучення України до водневих ініціатив ЄС та Європейської зеленої угоди

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з виконавчим віце-президентом Європейської комісії Франсом Тіммермансом обговорили участь України в реалізації Європейської зеленої угоді і подальшу інтеграцію Української держави в енергетичний ринок ЄС.

"Міністр запевнив у підтримці Україною курсу ЄС на досягнення кліматично-нейтральної економіки до 2050 року і зазначив, що Європейська зелена угода займає одне з важливих місць на порядку денному уряду", - повідомляє в понеділок прес-служба МЗС України.

Окрему увагу сторони приділили поновлюваним джерелам енергії, зокрема, водню.

За словами Кулеби, Україна має потенціал стати одним із ключових постачальників водню на ринок ЄС, використовуючи потужності української газотранспортної системи.

"Інтеграція України в ринки ЄС незворотня і має надалі поглиблюватися. Зокрема, ринок водневої енергетики є одним із особливо перспективних. Україна і ЄС повинні говорити не тільки про те, що актуально тут і зараз, а й про стратегічну перспективу. Саме такою є участь України в майбутньому водневому ринку ЄС", - заявив український міністр.

Віце-президент Єврокомісії зазначив, що реалізація Європейської зеленої угоди залишається пріоритетом, незважаючи на наслідки пандемії коронавірусу. За його словами, Брюссель приділяє все більше уваги використанню водневої енергії як одного з дієвих способів зробити європейську економіку кліматично нейтральною до 2050 року.

Співрозмовники домовилися активізувати співпрацю в реалізації водневих ініціатив ЄС. Тіммерманс привітав намір України взяти участь в реалізації ініціативи "2х40 ГВт зеленого водню для Європейської зеленої угоди" і Альянсі чистого водню, і висловив готовність ЄС сприяти на цьому шляху.

Як нагадали в прес-службі МЗС України, виконавчий віце-президент ЄК Тіммерманс є профільним членом Європейської Комісії, відповідальним за розвиток Європейського "зеленого" курсу, який є одним із пріоритетів нової Єврокомісії і має на меті підвищити ефективність роботи ЄС в сфері зміни клімату. Перша зустріч з прем'єр-міністром України відбулася в рамках засідання Ради асоціації Україна-ЄС 28 січня 2020р в Брюсселі.

"2х40 ГВт зеленого водню для Європейської зеленої угоди" це ініціатива Європейської промислової асоціації Hydrogen Europe, оприлюднена 15 квітня 2020р. Її суть полягає в стимулюванні масового виробництва електролізерів і підтримки виробництва зеленого водню. Ініціатива може розглядатися як потужний актив для впровадження Європейської зеленої угоди. Зокрема, йдеться про можливість розміщення в Україні до 40 ГВт потужностей з виробництва зеленого водню до 2030 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА