15:49 10.06.2020

Україна отримала EUR500 млн макрофінансової допомоги ЄС

2 хв читати
Україна отримала EUR500 млн макрофінансової допомоги ЄС

Єврокомісія після затвердження радою директорів МВФ нової програми stand by для України у ніч на середу надала Києву EUR500 млн у рамках четвертої макрофінансової допомоги, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Вдячні ЄС за позитивну оцінку процесу впровадження реформ в Україні. Отримані кошти посилять економіку на тлі світової кризи", - написав він у Twitter.

Раніше цього дня міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що наявність нової програми МВФ відкриває державі можливості отримувати фінансування від інших партнерів. "Зокрема, Світового банку за формулою $700 млн + $300 млн, макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі EUR1,7 млрд = EUR500 млн + EUR1,2 млрд", - уточнив глава Мінфіну.

Як зазначило Міністерство фінансів на сайті, кошти надійдуть у вигляді позики під 0,125% річних із терміном погашення до 10 червня 2035 року. Кошти покриють фінансування видатків бюджету.

У Мінфіні додали, що отримання зазначеного кредиту стало можливим після виконання Україною наприкінці 2019 року всіх 12 спеціальних умов, зокрема щодо протидії та боротьби з корупцією, реформування податкової та митної служб, корпоративного управління в держбанках, протидії розмиванню податкової бази і виведенню прибутку з-під оподаткування, зниження високого рівня безнадійних кредитів у банківській системі, а також завдяки початку нової програми з МВФ.

Після виділення Єврокомісією зазначених EUR500 млн, сумарна допомога ЄС Україні у вигляді позик макрофінансової допомоги (МФД) досягла EUR3,8 млрд з 2014 року. Це найбільша сума МФД, яку ЄС виділив якій-небудь одній країні-партнеру.

Як повідомлялося, у березні 2018 року на прохання української сторони Єврокомісія ухвалила рішення розпочати четверту програму макрофінансової допомоги Україні в розмірі EUR1 млрд для підтримки подальшої економічної стабілізації та структурних реформ. Макрофінансову допомогу було розділено на два транші у сумі EUR500 млн кожен. Перший транш було виділено у грудні 2018 року, а другий мав бути виділений після виконання Україною 12 критеріїв, які було виконано у грудні минулого року.

Умовою виділення останнього траншу, так само як і щодо всіх інших програм макрофінансової допомоги, було продовження співпраці України з МВФ.

Крім того, ЄК у травні схвалила надання Україні EUR1,2 млрд спеціальної макрофінансової допомоги для стабілізації економіки у зв'язку з пандемією. Очікується, що після цього Київ і Брюссель розпочнуть переговори щодо майбутнього Меморандуму, в якому має бути прописано умови для виділення другого траншу. Далі Меморандум має ратифікувати Верховна Рада України, після чого Україна отримає перший транш у розмірі EUR600 млн, який є беззаперечним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА