11:54 11.06.2020

Мінфін має знайти джерела для підвищення зарплат медикам

2 хв читати
Мінфін має знайти джерела для підвищення зарплат медикам

Міністерство фінансів має знайти джерела для підвищення зарплат медикам, а не тільки на доплати в рамках боротьби з епідемією COVID-19, вважає голова парламентського комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Міністр фінансів Сергій Марченко запевняє, що угода з МВФ дозволить профінансувати зарплати, пенсії, доплати лікарям, підтримати соціально вразливих українців. А також дасть можливість спрямувати значні кошти на фонд боротьби з коронавірусом. Сподіваюсь, що Мінфін зможе знайти додаткові ресурси не лише на доплати, а й на фінансування програми підвищення зарплат", - написав він у мережі Facebook.

Радуцький нагадав, що місяць тому президент (Володимир Зеленський - ІФ) доручив Кабміну знайти 11 млрд грн для збільшення оплати праці всім медичним працівникам. "МОЗ погодив дату - з 1 липня 2020 року. Підвищення зарплати має становити до 50%", - зазначив він.

Голова комітету наголосив, що необхідність підвищення зарплат медпрацівникам зумовлена декількома причинами, зокрема другим етапом медреформи і боротьбою з поширенням коронавірусу.

"Другий етап реформи вимагає від медиків мобілізуватись та почати працювати в нових конкурентних умовах, фактично змагатись за пацієнта. Але чи маємо ми право вимагати від лікарів мобілізації та роботи за новими стандартами, якщо вони сьогодні отримують дійсно жебрацькі зарплати? У людей немає ані мотивації, ані бажання щось змінювати, сприймати нове", - наголосив Радуцький.

Він нагадав, що з початку епідемії в Україні захворіли понад 5 тис. медпрацівників, зокрема не тільки медиків, які безпосередньо займаються боротьбою з вірусом і, відповідно, отримують 300-відсоткову надбавку до зарплати.

"Хворіють не лише лікарі екстреної допомоги чи інфекційних лікарень. Будь-який медик сьогодні у зоні ризику. І це ще одна причина матеріально підтримати всіх наших медиків та медичний персонал. Якщо це не зробити терміново, ми поступово втратимо значний відсоток медичних працівників", - вважає голова парламентського комітету.

Радуцький зазначив, що, згідно з офіційною статистикою Міністерства охорони здоров'я, наразі дефіцит лікарів-епідеміологів в обласних лабораторних центрах України становить 48%, лаборантів-гігієністів - 51%, лікарів-вірусологів - 41%.

"МОЗ розробило кілька механізмів, як перенавчати лікарів, аби забезпечити мінімальний рівень лікарів-вірусологів та інших спеціалістів. Але будь-які зусилля профільного міністерства будуть наштовхуватись на все більш гостру проблему дефіциту медичних кадрів", - написав він.

Радуцький повідомив, що як голова комітету провів низку зустрічей і консультацій із приводу можливих джерел фінансування.

"Остаточних рішень очікуємо від наших профільних міністрів. Це питання перебуває на контролі комітету. Вважаю його одним з першочергових. Даємо людям обіцянки – маємо їх виконувати", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА