13:46 12.06.2020

В Асоціації міст України не підтримують запропоноване Кабміном укрупнення районів в Україні

2 хв читати

Правління Асоціації міст України (АМУ) категорично не підтримує пропоноване урядом укрупнення районів, йдеться у заяві, розміщеній на офіційному сайті Асоціації у п'ятницю.

На думку правління АМУ, це знищує результати реформи децентралізації, розвитку об'єднаних територіальних громад і призведе до вилучення з бюджетів міст і громад значної частини доходів, необхідних для надання життєво необхідних послуг їхнім мешканцям.

Крім того, Асоціація стурбована тим, що процес укрупнення районів відбувається без широкого громадського обговорення, що може призвести до соціального вибуху через неприйняття у суспільстві нового районного поділу.

"Це рішення може мати негативні наслідки для всієї країни, а саме: недоступність публічних послуг для громадян; двовладдя та безвідповідальність за стан справ на місцях; погіршення фінансового стану міст і громад унаслідок перерозподілу надходжень від ПДФО; численні конфліктні ситуації щодо визначення районних центрів; втрата роботи для великої кількості посадових осіб ліквідованих районних державних адміністрацій та працівників бюджетних установ", - йдеться в заяві.

В АМУ наголошують, що процес формування спроможних громад не завершений ні в конституційному, ні в економічному, ні в адміністративному сенсі, і тому до наступного кроку - формування нового районного поділу - переходити на сьогодні неможливо.

"Більше того, до ухвалення зазначеної постанови необхідно створити відповідну законодавчу та ресурсну основу для сталого економічного розвитку кожної громади шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України, законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про місцеві державні адміністрації". АМУ вважає, що мають бути визначені повноваження громад, ліквідовані представницькі органи місцевого самоврядування на районному рівні, розподілені повноваження між місцевим самоврядуванням та державною владою, сформовано достатню фінансову базу задля досягнення головної цілі реформи - забезпечення належного рівня добробуту кожного українця незалежно від громади, в якій він проживає", - йдеться в документі.

У зв'язку з цим правління АМУ переконливо просить відкласти питання формування нового районного поділу і схвалення проекту постанови Верховної Ради "Про утворення та ліквідацію районів" до внесення змін до Бюджетного кодексу, законів про місцеві державні адміністрації, про місцеве самоврядування. "Її ухвалення сьогодні негативно вплине на кожного громадянина України", - резюмується в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА