14:52 15.06.2020

Порошенко на суді про держзраду Януковича: Спроби зняти з РФ відповідальність за анексію Криму та агресію на Донбасі неприпустимі

2 хв читати
Порошенко на суді про держзраду Януковича: Спроби зняти з РФ відповідальність за анексію Криму та агресію на Донбасі неприпустимі

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" обурений спробами сторони захисту екс-президента Віктора Януковича виправдати російську агресію та перекласти відповідальність на Україну за незаконну анексію Криму та окупацію на Донбасі, повідомляє прес-служба партії.

"Спроба не визнавати російську агресію, яка звучить у залі Київського апеляційного суду, є антидержавною і антиконституційною. Протягом усіх п’яти років на усіх міжнародних майданчиках був визнаний факт російської агресії у Криму, яка розпочалася 20 лютого 2014 року. Захоплення Криму де-факто було закінчено 27-28 лютого. Я особисто свідчу про те, що Крим був захоплений російськими військами під час мого візиту", - заявив Порошенко у понеділок під час свідчень в апеляційному суді у справі про державну зраду Януковича.

Порошенко повідомив, що коли прибув до Криму, на власні очі бачив російські війська, мав інформацію про їх присутність на аеродромі у Сімферополі, про десантні кораблі з Новоросійська.

"Якщо ви проаналізуєте інформацію, яка стала публічною, про перехоплення розмов керівництва РФ, вони давали чіткі вказівки про атаки на мене та недопуск до Сімферополя. І всебічно мені перешкоджали. Та мене це не зупинило, і я провів усі необхідні зустрічі у Криму. До речі, я був єдиним, який приїхав із цією місією. Коли я повернувся до України, вніс пропозиції негайно організувати консультативну групу, у якій представники Верховної Ради Криму взяти участь не змогли, бо Крим уже перебував під окупацією", - нагадав лідер партії "Європейська солідарність".

Він також звернув увагу суду, що у той час вже було здійснено вбивство активіста - кримського татарина - під час масових акцій, організованих окупаційною владою.

"Рішення президента Януковича звернутися до президента РФ Путіна всупереч Конституції із запрошенням іноземних військ на територію України та здійснення агресії зробило його злочинцем. Злочин Януковича був продемонстрований 1 березня 2014 року російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді представник російської влади продемонстрував лист, яким Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, якими були здійснені спроби легітимізувати російську агресію у Криму", - підсумував Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА