11:16 17.06.2020

Партнерство розширених можливостей - це ще не членство в альянсі, але це новий рівень довіри - Кулеба

2 хв читати
Партнерство розширених можливостей - це ще не членство в альянсі, але це новий рівень довіри - Кулеба

Отримання Україною статусу члена Партнерства розширених можливостей НАТО - це ще не членство в альянсі й не заміна членству, але це новий рівень довіри між Україною і НАТО, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Партнерство розширених можливостей - це ще не членство в альянсі. Й не заміна членству, до якого ми надалі наполегливо йдемо. Це новий рівень довіри. А коли між партнерами є довіра, можна разом реалізовувати найскладніші завдання. Своїм рішенням альянс, по суті, сказав: "З Україною ми пішли би в розвідку". Тепер так і буде -  не лише метафорично, а й на практиці. Йдеться, насамперед, про поглиблений обмін розвідданими та участь у навчаннях НАТО для ексклюзивного клубу найближчих партнерів. А також вищий рівень взаємосумісності та довіри", - написав він у колонці для агентства "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначив, що для досягнення згоди кожного з членів альянсу Україна задіяла весь арсенал переконання на багатьох рівнях.

"Місяці кропіткої роботи дипломатів, військових, депутатів, розвідників, маневри, комбінації, тактичні домовленості, тримання одних членів альянсу за руку, підштовхування інших членів уперед, і результат є", - додав він.

Крім того, Кулеба наголосив на важливості того, що до цієї віхи Україна прийшла злагодженою роботою на багатьох рівнях.

"Це історія про те, як "Ні" можна перетворити на "Так". Не вірте песимістам, які кажуть, що все вирішено за нас. Життя вимагає дій, а не звичного розпачу. Ми дійшли до дверей, які виявилися якщо не закритими, то поки що не готовими для нас відкритися. Лишалися два варіанти. Розвернутися та піти геть із розпачливим “"ас там не чекають!" і "Все вирішили без нас!" Або шукати ключі до 30 замків. Як виявилося, їх можна знайти, якщо сильно захотіти", - написав глава МЗС.

Кулеба додав, що зближення з ЄС і НАТО - не лише про розширення можливостей, це поступове та цілеспрямоване перетворення неможливого на можливе, недовіри на довіру, закритих дверей - на відкриті.


Повний текст розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" в розділі Колонки

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА