16:37 17.06.2020

Фракція "Голос" не підтримає законопроект про всеукраїнський референдум - Рахманін

2 хв читати
Фракція "Голос" не підтримає законопроект про всеукраїнський референдум - Рахманін

Фракція "Голос" не голосуватиме за президентський законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум, заявляє її лідер Сергій Рахманін.

"Звісно, ні (не голосуватиме - ІФ), тому що це закон, який насправді не має нічого спільного з народовладдям, тому що там є ризики і політичні, і правові. Правові - тому що фактично він суперечить логіці Конституції, оскільки усуває від виконання своїх прямих обов'язків вищий законодавчий орган, який є єдиним законодавчим органом", - сказав Рахманін у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу в Києві.

За словами лідера фракції, таїть небезпеку і положення законопроекту про скасування, ухвалення чи коригування законів на референдумах.

"Практика скасування, схвалення чи коригування законів на всеукраїнському референдумі - це практика дуже небезпечна. Її використовують дуже обмежено і дуже обережно. Коли дуже багато люфту залишається для тлумачення певних речей, то такий інструмент може бути просто інструментом маніпуляції в руках влади", - наголосив народний депутат.

Він також звернув увагу, що електронне голосування, яке пропонує законопроект, також не передбачено Основним законом.

"Його (електронне голосування - ІФ) впроваджувати не можна. Тому що жодної згадки в Конституції про нього немає, відповідно це буде порушенням", - зазначив Рахманін.

На думку керівника фракції, "такий механізм залишає дуже багато запитань, починаючи від того, як забезпечити збереження персональних даних, завершуючи тим, як уберегтися від певних маніпуляцій".

"Якщо країна - з певною практикою захисту, з певними можливостями, з певною історією демократії - це одна історія. Коли у нас, коли можливості маніпуляцій - цього робити не можна", - сказав народний депутат.

Рахманін також зазначив, що перш ніж "прикриватися народом, треба визначитися, що розуміти під словом "народ".

"З точки зору суддів Конституційного Суду, які колись розбирали це питання і була окрема думка суддів КС: щоб посилатися на народ, треба визначити чітко, що мається на увазі... Це дуже красива форма, але з точки зору реального застосування - народ це хто? це 100 людей, 200? Це представники конкретних регіонів? У якій кількості? За яким принципом? Тобто просто народ - це занадто узагальнене визначення для того, щоб такому народу, в такому правовому розумінні давати можливість коригувати закон", - сказав лідер фракції.

Як повідомлялося, ВР у четвер має намір розглянути в першому читанні президентський законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА