19:25 17.06.2020

У "Євросолідарності" розцінюють розгляд законопроекту про всеукраїнський референдум у ВР до експертизи Венеціанської Комісії порушенням міжнародних зобов'язань України

3 хв читати
У "Євросолідарності" розцінюють розгляд законопроекту про всеукраїнський референдум у ВР до експертизи Венеціанської Комісії порушенням міжнародних зобов'язань України

У фракції "Європейська солідарність" розцінюють розгляд законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум у Верховній Раді до винесення висновку про нього Венеціанської Комісії порушенням міжнародних зобов'язань України, заявляє голова парламентського комітету з питань інтеграції України з Євросоюзом Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Де-факто законопроект був внесений із порушенням регламенту і з порушенням міжнародних зобов'язань, які влада на себе взяла, що дуже-дуже небезпечно", - сказала Климпуш-Цинцадзе у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у середу в Києві.

За її словами, "влада обіцяла, що цей законопроект відправить на експертизу до Венеціанської Комісії, і якийсь текст - таки відіслала".

"Венеціанська Комісія оголосила, що наприкінці липня його розглядатиме. Що ж сталося? Президент вніс інший текст до Верховної Ради. Я не пам'ятаю, щоб хтось взагалі собі дозволяв таку зухвалість до наших міжнародних партнерів. Такі фундаментальні та важливі для країни речі не робляться через обман", - зазначила народний депутат.

Климпуш-Цинцадзе також звернула увагу, що є підстави вважати президентський законопроект альтернативним до аналогічних законопроектів, які деякі фракції раніше зареєстрували у парламенті.

Водночас Климпуш-Цинцадзе зазначила, що президентський законопроект пропонує багато важливих і необхідних положень.

"Я рада, що до роботи над ним були залучені громадські організації, але в ньому є і ложечка дьогтю - декілька серйозних, негативних речей, які можуть бути використані, як політичний інструмент маніпуляцій, наприклад, збір підписів для ініціювання референдуму", - сказала депутат.

За її словами, буде незрозуміло звідки взагалі взялися ці 3 млн електронних підписів, реальні вони і наскільки вони можуть бути підставою для проведення референдуму.

На думку народного депутата, "небезпечною" є пропозиція виносити на референдум питання про визнання недійсними закону або його частини.

"Це паралельне створення ще одного законодавчого органу, представницька демократія тепер нібито підкріплюється прямою демократією, але насправді це може стати досить небезпечним прецедентом", - вважає голова комітету.

Климпуш-Цинцадзе також бачить ризик у формулюванні законопроекту про підтвердження на референдумі міжнародної угоди, ратифікованої парламентом.

"Йдеться також про можливість зміни території, наприклад, як підтвердження на референдумі будь-якої міжнародної угоди, яка ратифікована парламентом... Не дуже зрозуміло, що під це планується запропонувати. По-моєму, це ризиковані формулювання", - сказала народний депутат.

За її словами, на сьогодні у фракції "немає позитивного рішення щодо цього законопроекту".

"Тому ми працюватимемо з колегами, намагатимемося зрозуміти в чому полягає, скажімо, маніпулятивна складова цього законопроекту, який заявлений, як про народовладдя і його частину - референдум, а насправді, на мій погляд, є просто політичним інструментом влади", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, викликає настороженість і поспіх, з яким законопроект готують до розгляду.

Як повідомлялося, законопроект №3612 народні депутати планують розглянути на пленарному засіданні парламенту в четвер, 18 червня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА