10:59 18.06.2020

Саміт "Східного партнерства" під час відеоконференції ЄС висловить підтримку партнерам

2 хв читати
Саміт "Східного партнерства" під час відеоконференції ЄС висловить підтримку партнерам

- Саміт країн Європейського Союзу і шести держав-учасниць програми "Східного партнерство" відбудеться в четвер у формі відеоконференції.

У цій програмі ЄС із різним ступенем активності беруть участь шість країн пострадянського простору: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.

На 18 червня було заплановано черговий саміт із запрошенням лідерів країн "шістки" до Брюсселя, але через пандемію коронавірусу провести його в термін не виявилося можливим. Однак, як зазначив у середу на брифінгу високопоставлений чиновник ЄС, "важливо було витримати дату". Цього року програма відзначає десятирічний ювілей, і відеоконференція має також символічне значення. Саміт із фізичною присутністю учасників відбудеться у 2021 році.

До порядку денного віртуальної зустрічі лідерів ЄС та країн Східного партнерства внесено три пункти: висловити солідарність ЄС із країнами-партнерами в подоланні важких наслідків пандемії, надати їм підтримку не тільки в галузі охорони здоров'я, а й економічного відновлення; підтвердити загальну прихильність цілям програми "Східне партнерство"; провести обговорення на вищому рівні про перспективи програми, яке може лягти в основу саміту 2021 року.

Як термінову допомогу в подоланні кризи у зв'язку з коронавірусом ЄС виділяє країнам Східного партнерства 18 млн євро. Наступний фінансовий пакет - понад 800 млн євро - буде призначено для підтримки відновлення економіки в цих країнах. Деякі з них отримають і макроекономічну підтримку.

Учасники саміту підіб'ють підсумки десяти років реалізації програми, яка, за словами високопоставленого чиновника ЄС, привела до "відчутних результатів". Серед них він виділив безвізовий режим поїздок до ЄС громадян Молдови, Грузії та України з розширенням контактів між людьми, значне зростання товарообігу між ЄС і східними партнерами. Найважливішими викликами залишаються проведення політичних і економічних реформ, особливо судових систем, боротьба з корупцією. Мета програми, наголосив цей чиновник, - побудова загального простору демократії і верховенства права між ЄС і східними партнерами.

"Лідери країн у своїх виступах можуть порушити будь-які питання, зокрема пов'язані з відносинами ЄС і східних партнерів із Росією, але в офіційному порядку денному віртуального саміту Росії немає", - сказав співрозмовник журналістів.

Оскільки саміт відбувається у формі відеоконференції, за його підсумками не буде ухвалено жодного спільного документа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА