11:37 18.06.2020

Голова Ради НБУ просить ВР підтримати рішення фінкомітету про доповідь голови НБУ

2 хв читати
Голова Ради НБУ просить ВР підтримати рішення фінкомітету про доповідь голови НБУ

Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин просить Верховну Раду підтримати рішення комітету з питань фінансів, податкової та митної політики "Про доповідь голови НБУ Верховній Раді України про діяльність НБУ".

"Скажу відверто, я особисто - як член Ради НБУ підтримую це рішення і прошу Верховну Раду України його також підтримати", - написав він у Facebook у четвер.

Серед причин підтримки рішення він назвав надмірну жорсткість і незбалансованість політики НБУ, яка призвела до падіння економічної активності в країні й збільшення розриву між рівнем життя в Україні й у країнах Східної Європи, а також рекордно низький потенціал банківської системи для фінансування економіки.

Крім того, Данилишин наголосив, що процентні ставки за кредитами реальному сектору і державними запозиченнями кратно перевищують рівень ключової ставки НБУ, додавши, що високі ставки не тільки обмежують доступ бізнесу та громадян до кредитів, а й збільшують кредитні ризики самих банків.

Він розкритикував НБУ за те, що надмірна зарегульованість банківського сектору не сприяє розвитку кредитування реального сектору економіки, а також у зв'язку з тим, що неефективна валютно-курсова політика в 2019 році зумовила зміцнення обмінного курсу гривні під впливом спекулятивного попиту на ринку ОВДП з боку нерезидентів.

"Деструктивна політика Національного банку стала можливою внаслідок відсутності ефективних механізмів державного контролю за політикою правління Національного банку та інструментів забезпечення виконання рішень Ради Національного банку. Відсутність дієвої системи контролю та відповідальності обумовлює відсутність ефективної взаємодії між Національним банком та урядом та прийняття правлінням НБУ рішень, які суперечать цілям загальнодержавної економічної політики", - написав він.

Як повідомлялося 17 червня комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити проект постанови про оцінку діяльності голови НБУ Якова Смолія, яка, зокрема, пропонує "встановити за доцільне створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування діяльності керівництва НБУ і керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) в 2014-2019 рр.". Відповідне рішення підтримали 18 народних депутатів, "проти" - троє, двоє утрималися.

"Встановити, що НБУ і у 2019 році й на початку 2020 року, і починаючи з 2014-го, не виконав повною мірою своїх конституційних функцій - забезпечення стабільності грошової одиниці України. НБУ формував і реалізував вкрай небезпечну для країни валютно-курсову політику, яка штучно поглибила кризові явища в економіці", - зазначено проекті постанови.

Крім цього, документ пропонує встановити, що грошово-кредитна політика центробанку негативно вплинула на економіку країни, зокрема через штучне перетікання фінансових ресурсів у "піраміду державних боргових зобов'язань".

Проект постанови також пропонує заслухати звіт голови НБУ на пленарному засіданні протягом четвертої сесії Верховної Ради IX скликання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА