13:27 18.06.2020

ВР приступила до розгляду законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум

2 хв читати
ВР приступила до розгляду законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум

Народні депутати почали розглядати в першому читанні президентський законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Розповідає про законопроект представник президента у Верховній Раді, перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в порядку денному на четвер також альтернативні законопроекти про всеукраїнський референдум (№2182) та про всеукраїнський та місцеві референдуми (№3177), авторства відповідно депутатів фракцій "Батьківщина" та "Опозиційної платформи - За життя".

Президентський законопроект є першим з анонсованих першим віце-спікером парламенту Русланом Стефанчуком законопроектом із пакету ініціатив про народовладдя.

Законопроект передбачає такі види всеукраїнського референдуму за предметом: затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України, вирішення питання загальнодержавного значення, зміни території України, втрата чинності закону України або окремих його положень.

Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у Загальній декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Предметом плебісциту також не можуть стати рішення стосовно законопроектів з питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду. На всеукраїнський референдум, згідно з текстом документу, може виноситися одне питання.

Для забезпечення організації і проведення всеукраїнського референдуму законопроект передбачає створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з забезпечення електронного голосування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА