14:41 18.06.2020

ВР ухвалила в першому читанні законопроект про всеукраїнський референдум

3 хв читати
ВР ухвалила в першому читанні законопроект про всеукраїнський референдум

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум. Відповідний законопроект №3612 підтримали 252 народні депутати.

Згідно з законопроектом всеукраїнський референдум за народною ініціативою оголошується на вимогу щонайменше 3 мільйонів громадян України, які мають право голосу. Оголошує проведення референдуму президент своїм указом.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ (Загальні основи; Вибори. Референдум; Внесення змін до Конституції України - ІФ) Конституції України, загальнодержавного значення, про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Законопроект визначає, що не можна проводити референдум з питань, які суперечать Конституції України або загальновизнаним засадам і нормам міжнародного права.

Також не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі.

Також не можуть бути винесені на всеукраїнський референдум питання щодо законопроектів з питань податків, бюджету, амністії, а також питання, які, згідно з Конституцією України та законодавством, належать до відання органів правопорядку, прокуратури або суду. Законопроект пропонує відмовитися від консультативного референдуму.

На всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання.

Проект закону розширює коло суб'єктів процесу референдуму, які реєструються в Центральній виборчій комісії (ЦВК) як прихильники або опоненти всеукраїнського референдуму. Такими суб'єктами можуть стати і політичні партії, і громадські організації.

Ключовою новацією законопроекту є визначення можливості впровадження електронних процедур при організації та проведенні всеукраїнського референдуму, зокрема електронних голосувань. Найскладніше тут технічно забезпечити захист персональних даних виборців і вберегти системи для електронних голосувань від несанкціонованих втручань. Тому в законопроекті передбачено, що питання електронних процедур у процесі всеукраїнського референдуму здійснюватиметься у порядку, визначеному законом.

Для забезпечення організації та проведення всеукраїнського референдуму законопроект передбачає створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з забезпечення електронного голосування. Норми щодо впровадження процедур електронних голосувань мають набути чинності з початком роботи автоматизованої інформаційно-аналітичної системи щодо забезпечення електронного голосування після прийняття відповідного рішення і його оприлюднення в газеті "Голос України", а також на офіційному веб-сайті ЦВК.

Задля гармонізації регулювання процедур підготовки і проведення виборів та референдумів в Україні положення законопроекту узгоджено з вимогами Виборчого кодексу 2019 року. Для реалізації положень законопроекту передбачене внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, завдяки яким адміністративні суди зможуть розглядати справи стосовно предмета всеукраїнського референдуму, закону України "Про Конституційний суд України", зміни до якого зобов'яжуть КСУ впродовж 30 календарних днів розглянути конституційність питання, що розглядається на референдумі.

Новели документа вносять корективи й до закону "Про запобігання корупції", в результаті правок до якого НАЗК буде зобов'язане перевіряти звіти про надходження і використання коштів фонду агітації за ініціативою проведення всеукраїнського референдуму, звіти про вступ і використання коштів фонду всеукраїнського референдуму.

Низку змін передбачено до законів "Про політичні партії в Україні", "Про Центральну виборчу комісію", на яку покладуть функцію створення комісій усіх рівнів під час проведення всеукраїнського референдуму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА