17:02 19.06.2020

Рада ЄС погодила продовження на півроку економічних санкцій щодо РФ

3 хв читати
Рада ЄС погодила продовження на півроку економічних санкцій щодо РФ

Рада ЄС вирішила продовжити на півроку ще один пакет санкцій щодо Росії, повідомила в п'ятницю канцлер Німеччини Ангела Меркель за підсумками засідання ради, яке відбулося через відеозв'язок.

"Німеччина і Франція знову підбили підсумок про перебіг реалізації Мінських домовленостей. Наявний прогрес не дає змоги нам рекомендувати не продовжувати санкцій щодо Росії. Сьогодні ми в Європейській раді вирішили ще раз продовжити санкції на півроку", - сказала Меркель журналістам у Берліні.

Політичне рішення Євроради з економічних санкцій щодо Росії ухвалюють на основі повідомлень, зроблених європейським лідерам канцлером ФРН Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном про виконання Мінських угод.

З виконанням мінських угод в ЄС пов'язують збереження економічних санкцій.

Згідно з процедурою Євросоюзу, у свою чергу, Рада ЄС має ухвалити юридичне рішення щодо продовження цих економічних обмежувальних заходів, яке набуде чинності після опублікування в "Офіційному віснику" Європейського Союзу.

Економічні санкції передбачають:

- обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п'яти російських фінансових установ із мажоритарною часткою держави в статутному капіталі та їхніх дочірніх підрозділів, в яких ці організації мають мажоритарну частку та які засновані за межами ЄС, а також для трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних компаній;

- експортну та імпортну заборону на торгівлю зброєю;

- введення заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії;

- обмеження доступу Росії до окремих технологій і послуг, що мають стратегічне значення та можуть використовуватися для розробки і видобутку нафти.

Економічні санкції були спочатку введені 31 липня 2014 року терміном на рік у відповідь на "дії Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні". Потім ці заходи було посилено у вересні 2014 року.

На своєму засіданні 19 березня 2015 року Європейська рада ухвалила рішення пов'язати терміни дії економічних санкцій з повною реалізацією Мінських угод, яка на той час була передбачена на 31 грудня 2015 року.

Окрім економічних санкцій, стосовно Росії діють інші обмежувальні заходи ЄС як реакція на українську кризу: індивідуальні заходи проти фізичних і юридичних осіб та заходи у зв'язку з "незаконною анексією Криму та Севастополя".

"Кримський пакет" санкцій Рада ЄС продовжила напередодні до 23 червня 2021 року. Рішеня опубліковано 19 червня в "Офіційному журналі" ЄС і набуде чинності 20 червня.

Санкції передбачають заборону імпорту продукції з Криму або Севастополя до ЄС, інвестиції в Крим або Севастополь, туристичні послуги в Криму або Севастополі, зокрема європейські круїзні судна не можуть заходити в порти на Кримському півострові, крім випадків НС, експорту певних товарів і технологій кримським компаніям або для використання в Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах, а також пов'язаних із розвідкою і видобутком нафти, газу і мінеральних ресурсів, заборону технічної допомоги, посередницьких, будівельних або інженерних послуг, пов'язаних із інфраструктурою у цих секторах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА