17:59 19.06.2020

НАТО має залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну, - Вершбоу

2 хв читати
НАТО має залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну, - Вершбоу

Після надання Україні статусу партнера програми розширених можливостей НАТО має залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну, повідомив колишній заступник генерального секретаря НАТО, посол Александер Вершбоу.

"Я вважаю, що тепер НАТО має зробити наступний крок, тому що це не може бути плато у відносинах України та НАТО. Тепер НАТО має залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну, тому що це залишається незавершеним питанням у порядку денному НАТО. Мені здається, що НАТО варто працювати щільніше, активніше з Україною, і, до речі, також із Грузією для того, щоб протистояти збільшенню російської військової присутності у цьому регіоні, зокрема, в окупованому Криму, а також не дозволяти Росії втручатися у свободу судноплавства в регіоні Чорного моря та Азовського моря", - сказав він під час онлайн-дискусії у рамках Київського безпекового форуму у п'ятницю.

Вершбоу зазначив, що командири НАТО багато чому навчилися з досвіду України у диверсійних, інформаційних сферах і кіберопераціях.

"Ці вивчені уроки допоможуть НАТО зробити так, щоб те, що вдалося "зеленим чоловічкам" зробити в Криму, не вдалося зробити у прибалтійський країнах", - наголосив він.

Крім того, посол зазначив, що партнерство може посилити можливості України отримати членство в НАТО у найближчі декілька років, хоча саме по собі не замінює членства в НАТО і не гарантує нічого нового у майбутньому, крім того, що НАТО вже заявило.

Вершбоу також звернув увагу на те, що, на його думку, Альянс мав надати Україні статус партнера НАТО з розширеними можливостями раніше.

"Що стосується рішення надати Україні новий статус партнера НАТО з розширеними можливостями, воно мало б бути ухвалене значно раніше, тому що програма була запущена ще у 2014 році з метою посилення співпраці з найбільш надійними партнерами НАТО. Тоді до України поставилися несправедливо і не надали їй цей статус", - пояснив він.

Дипломат нагадав, що на саміті НАТО в Уельсі такий статус було надано Грузії, Фінляндії, Швеції, Австралії та Йорданії, але союзники не готові були тоді надати його Україні через ескалацію військового конфлікту на Донбасі.

"Цей статус партнера НАТО з розширеними можливостями ще й дає Україні додаткові можливості брати участь у більшій кількості спільних тренувань із НАТО, проводити конфіденційні політичні дискусії з НАТО щодо стратегічних викликів, ділитися інформацією, розвідданими, обговорювати наявні загрози та небезпеки, які з'являються. Це дало можливість для України діяти, як хороший надійний союзник НАТО, а все це, звісно, сприятиме просуванню України до повноцінного членства в НАТО", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА