21:18 20.06.2020

Претенденту на пост президента Білорусі Віктору Бабариці пред'явлено кримінальне обвинувачення

3 хв читати
Претенденту на пост президента Білорусі Віктору Бабариці пред'явлено кримінальне обвинувачення

Претенденту на пост президента Білорусі, екс-главі Белгазпромбанку Віктору Бабариці пред'явлено кримінальне обвинувачення, стаття не може бути розголошена, повідомив один з адвокатів Бабарики Дмитро Лаєвський.

"Віктору Бабариці, який перебуває в СІЗО КДБ, сьогодні пред'явлено обвинувачення. Статтю, за якою обвинувачення пред'явлено, я не можу назвати в рамках підписки про нерозголошення матеріалів справи", - сказав Лаєвський агентству "Інтерфакс-Захід".

Він підкреслив, що Бабарика "категорично не згоден з пред'явленим обвинуваченням".

"Захист наполягає на його повній невинності", - сказав адвокат.

За його словами, Бабарика "живий і здоровий".

Лаєвський також повідомив, що відповідно до законодавства, "захист оскаржив затримання Віктора Бабарики". "Поки ця скарга розглянута", - зазначив він.

За його відомостями, "сьогодні захисники сина Віктора Дмитровича - Едуарда також зустрічалися зі своїм підзахисним". При цьому Лаєвський зазначив, що не має відомостей щодо пред'явлення обвинувачення Едуарду Бабариці, який був затриманий разом із батьком минулого четверга.

Він повідомив, що захист Бабарики-старшого ведуть три адвоката, у Едуарда Бабарики - два захисники.

"Найголовніше: Віктор Бабарика категорично не згоден з тим, що відбувається. Захист наполягає на його невинності", - ще раз підкреслив Лаєвський.

Як повідомлялося, 18 червня Віктор Бабарика разом зі своїм сином Едуардом був затриманий. У Комітеті держконтролю заявили, що претендент на посаду президента був затриманий оскільки "був безпосереднім організатором, керівником протиправної діяльності". Після затримання всупереч процедурі до Бабарики та його сина не були допущені адвокати.

19 червня Генеральний прокурор Білорусі Олександр Конюк заявив, що фігуранти справи Белгазпромбанка "створили загрозу інтересам національної безпеки країни як у фінансовій, так і інших сферах". У зв'язку з цим подальше розслідування кримінальної справи доручено слідчим підрозділам органів державної безпеки Білорусі.

Також 19 червня білоруські правозахисники визнали Бабарику політичним в'язнем. З вимогою випустити Бабарику виступив Європейський союз.

Станом на суботу, Бабарика міститься в СІЗО КДБ.

Бабарика з 2000 року був головою правління "Белгазпромбанку". На цій посаді працював до 12 травня 2020 року, коли оголосив про своє рішення висуватися в кандидати на пост президента Республіки Білорусь. Зареєстрував другу за розміром ініціативну групу в 8904 людини (більше тільки у чинного президента Олександра Лукашенка). Станом на 19 червня, ініціативна група Бабарики зібрала майже 435 тис. підписів за його висунення в кандидати в президенти при необхідному мінімумі в 100 тис. підписів.

У суботу штаб Бабарики подав документи до Центрвиборчкому Білорусі для його реєстрації кандидатом у президенти.

"Не дивлячись на те, що Віктор Бабарика все ще не на волі, наш штаб проводить процес реєстрації до кінця. Тому сьогодні, 20 червня, представник штабу адвокат Максим Знак подав пакет документів для реєстрації Віктора Бабарики кандидатом в Президенти Республіки Білорусь до ЦВК", - йдеться в повідомленні штабу.

Як повідомлялося, паралельно штаб набирає ініціативну групу для проведення кампанії з  проведення референдуму щодо зміни Конституції.

За словами Бабарики, він пропонує повернути Конституцію зразка 1994 року, де було передбачено обмеження президентських термінів і розмежування трьох гілок нашої влади.

Вибори президента Білорусі призначені на 9 серпня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА