17:14 22.06.2020

Вступ до вишів України без ЗНО дітям із ОРДЛО є одним із конкретних предметних кроків у боротьбі за окуповані території, - заступник голови ОП

2 хв читати
Вступ до вишів України без ЗНО дітям із ОРДЛО є одним із конкретних предметних кроків у боротьбі за окуповані території, - заступник голови ОП

Можливість для дітей із тимчасово окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей вступати до українських вишів без зовнішнього незалежного оцінювання є одним із конкретних предметних кроків у боротьбі за окуповані території, наголошує заступник керівника Офісу президента України Юрій Костюк.

"Із 2014 року влада постійно говорила, що "Крим - це Україна, Донбас - це Україна". Але далі гасел справа не доходила. Ми це змінюємо. Неодноразово президент Зеленський наголошував - там живуть українці, там живуть наші громадяни. Ми маємо за них боротися. Можливість дітям із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей вступати без ЗНО - один із конкретних предметних кроків у цьому напрямі", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Костюк зазначив, що з ініціативи президента Зеленського ці діти, а також діти з Криму зможуть вступати до всіх вишів України, а не за обмеженим списком, як було раніше. І в рамках квот, встановлених Міністерством освіти, а це 20% від держзамовлення для кожного вузу, зможуть навчатися безкоштовно.

"Дехто у коментарях пише, мовляв, чим вони відрізняються від інших дітей, це несправедливо. А де справедливість, що їхню землю окупували, що вони відірвані від української системи освіти, відірвані від нашої країни?! Війна триває шостий рік. Випускники зі своїх 11-12 років чують про те, "яка погана Україна", чують про "фашистів" та інші брудні пропаганди. Ми, як можемо, ламаємо ці брехливі наративи. Ми з радістю приймемо дітей із Криму, Донбасу та Луганщини в дружній українській родині, невід'ємною частиною якої вони безперечно є", - заявив заступник голови ОП.

Як повідомлялося, президент Зеленський ініціював внесення змін до закону "Про вищу освіту", що спрощують вступ до вищих навчальних закладів випускникам шкіл із тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму.

"Зміни передбачатимуть, що діти з цих територій зможуть вступати до вишів України без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) і мати можливість вступити в усі виші України, а не за обмеженим окремим списком, як це відбувається зараз", - повідомляє прес-служба президента.

Крім того, згідно з запропонованими президентом змінами, випускники з тимчасово окупованих територій навчатимуться в українських вишах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот.

"Це частина нашої державної політики. Ми боремося за молодь на тих територіях, ми хочемо максимально заохотити таких випускників переїжджати в Україну, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти", - наголосив Зеленський.

Наразі такі норми діють лише для випускників з анексованого Криму та Севастополя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА