19:20 22.06.2020

ЄС закликає Пекін зберігати високу ступінь автономії Гонконгу

3 хв читати
ЄС закликає Пекін зберігати високу ступінь автономії Гонконгу

В Брюсселі звернулися до Пекіна із закликом дотримуватися обіцянок, даних щодо Гонконгу, заявив у понеділок голова Європейської ради Шарль Мішель на прес-конференції, приуроченій до відеосаміту ЄС-Китай.

"Ми висловили Китаю нашу серйозну стурбованість у зв'язку з пропозиціями стосовно закону про національну безпеку Гонконгу. Ми закликали Китай дотримуватися обіцянок, даних народу Гонконгу і міжнародній спільноті щодо високого ступеня автономії (цього регіону) і гарантованих свобод", - сказав він.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зі свого боку зазначила, що ЄС поінформував Пекін про те, що закон про національну безпеку не відповідає ні законодавчим нормам Гонконгу, ні міжнародним зобов'язанням Китаю.

"Закон про національну безпеку ризикує серйозно підірвати принцип "одна країна - дві системи" і високий ступінь автономії Гонконгу, яку ми б хотіли бачити незмінною. Саме ця автономія дозволила Гонконгу процвітати і бути таким успішним, тому, якщо Китай продовжить запроваджувати цей закон, існує ризик дуже негативних наслідків", - сказала фон дер Ляєн.

"Ми чітко позначали сьогодні нашу позицію китайському керівництву і закликали його переглянути точку зору", - додала голова Європейської комісії, зазначивши, що ЄС продовжує підтримувати контакт з цієї теми з партнерами в "групі семи".

У травні прем'єр Держради КНР Лі Кецян у доповіді на сесії ВЗНП підтвердив, що Пекін має намір створити "стабільні правові системи і механізми правозастосування для захисту національної безпеки в Гонконгу".

Законопроект з національної безпеки Гонконгу, який розробляється Постійним комітетом ВЗНП (ПК ВЗНП), передбачає формування механізму щодо гарантування безпеки, зокрема, вимагає від уряду міста очолити основну частину правозастосовної практики, повідомило в суботу китайське інформагентство "Сіньхуа".

Передбачено також створення комісії на чолі з главою виконавчої влади, яка матиме в своєму складі радника центрального уряду.

У проекті закону йтиметься, які нові інститути влади будуть створені в Гонконгу центральним урядом і місцевою владою, і що на материку має бути створено Управління комісара національної безпеки КНР в спеціальному адміністративному районі Гонконг.

Закон гарантуватиме свободу вираження думок, друку, публікацій, асоціацій, зборів.

"Принципи верховенства права будуть підтримуватися при запобіганні, припиненні і покаранні злочинів, що загрожують національній безпеці", - йдеться в повідомленні. Вони включають права, пов'язані з кримінальними процесами, включно з презумпцією невинності і право підозрюваних та обвинувачених на захист.

Агентство зазначає, що законопроект, який складається з шести розділів і 66 статей, чітко визначає, які чотири види злочинів відносяться до загроз національної безпеки: сепаратизм, дії, спрямовані на підрив державної влади, змова з іноземними силами з метою завдання шкоди національній безпеці і тероризм.

"Сіньхуа" поширило повідомлення після закінчення триденного засідання ПК ВЗНП, проте інформація про те, що законопроект розглядався на засіданні, не надходила.

Влади США, Австралії, Канади і Великої Британії в свою чергу опублікували раніше спільну заяву, в якій висловлювалася глибока стурбованість у зв'язку з рішенням Пекіна поширити на Гонконг законодавство про національну безпеку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА