14:42 24.06.2020

Голова ЦВК: Ми перейшли від необхідності голосування за місцем реєстрації до можливості визначення виборчої адреси за фактичним місцем проживання

2 хв читати
Голова ЦВК: Ми перейшли від необхідності голосування за місцем реєстрації до можливості визначення виборчої адреси за фактичним місцем проживання

Виборча система в Україні відходить від прийнятої раніше практики голосування за адресою реєстрації місця проживання до можливості самостійного визначення громадянами виборчої адреси за фактичним місцем проживання, заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко.

"Фактично ми вже перейшли від необхідності голосування за формальною адресою - адресою реєстрації місця проживання - до можливості визначення виборчої адреси за фактичним місцем проживання. Особливо це актуально в аспекті місцевих виборів, адже відповідні процедури забезпечать можливість для громадян обирати місцеву владу в тих громадах, де вони фактично проживають", - розповів Діденко під час прес-конференції в середу.

Наступним кроком у лібералізації процедури для зміни та визначення виборчої адреси, за словами голови ЦВК, може стати внесення змін до закону України "Про Державний реєстр виборців", передбачених законопроектом №3485 (ухвалений Верховною Радою 4 червня 2020 року в першому читанні - ІФ). У разі його схвалення - документальне підтвердження фактичного проживання виборця не буде потрібне.

Також Діденко наголосив, що лібералізація процедури голосування для переселенців та осіб, що проживають не за місцем реєстрації, супроводжується заходами із запобігання зловживанням новою процедурою.

"Були передбачені запобіжники від зловживань: заяви про зміну (визначення) виборчої адреси можна подавати в період між і лише в перші п'ять днів виборчого процесу. Крім того, повторне звернення з такою заявою можливе не раніше, ніж через 180 днів, тоді як виборчий процес місцевих виборів триває 50 днів", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА