15:15 24.06.2020

Законопроект Зеленського про особливості вступу до вишів України для дітей з Криму й ОРДЛО зареєстровано у ВР

2 хв читати
Законопроект Зеленського про особливості вступу до вишів України для дітей з Криму й ОРДЛО зареєстровано у ВР

Ініційований президентом України Володимиром Зеленським законопроект про внесення змін до закону України "Про вищу освіту" (про особливості вступу до закладів вищої освіти осіб із тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також інших категорій осіб) 24 зареєстровано у Верховній Раді.

Як повідомляється на сайті парламенту, законопроект №3734 глава держави визначив як невідкладний.

Як повідомлялося, 22 червня президент Зеленський ініціював внесення змін до закону "Про вищу освіту", що спрощують вступ до вишів України випускникам шкіл із тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму.

"Зміни передбачатимуть, що діти з цих територій зможуть вступати до вишів України без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) і мати можливість вступити в усі виші України, а не за обмеженим окремим списком, як це відбувається зараз", - повідомляє прес-служба президента.

Крім того, згідно з запропонованими президентом змінами, випускники з тимчасово окупованих територій навчатимуться в українських вишах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот.

"Це частина нашої державної політики. Ми боремося за молодь на тих територіях, ми хочемо максимально заохотити таких випускників переїжджати в Україну, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти", - наголосив Зеленський.

Наразі такі норми діють тільки для випускників з анексованого Криму та Севастополя.

Заступник керівника Офісу президента Юрій Костюк зазначив агентству "Інтерфакс-Україна", що можливість для дітей із тимчасово окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей вступати до українських вишів без зовнішнього незалежного оцінювання є одним із конкретних предметних кроків у боротьбі за окуповані території.

"Із 2014 року влада постійно говорила, що "Крим - це Україна, Донбас - це Україна". Але далі гасел справа не доходила. Ми це змінюємо. Неодноразово президент Зеленський наголошував - там живуть українці, там живуть наші громадяни. Ми маємо за них боротися. Можливість дітям із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей вступати без ЗНО - один із конкретних предметних кроків у цьому напрямі", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Костюк зазначив, що з ініціативи президента Зеленського ці діти, а також діти з Криму зможуть вступати до всіх вишів України, а не за обмеженим списком, як було раніше. І в рамках квот, встановлених Міністерством освіти, а це 20% від держзамовлення для кожного вишу, зможуть навчатися безкоштовно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА