20:46 25.06.2020

Порошенко: Зараз ми маємо унікальний шанс дотиснути Путіна і змусити піти з Донбасу та Криму

3 хв читати
Порошенко: Зараз ми маємо унікальний шанс дотиснути Путіна і змусити піти з Донбасу та Криму

Економічна криза в Росії є унікальним шансом для України та світової антипутінської коаліції змусити країну-агресора піти з окупованих територій Криму та Донбасу, для чого треба зміцнювати міжнародну солідарність навколо Української держави, заявив п'ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

В інтерв'ю письменнику і волонтеру Сергію Жадану в ефірі волонтерської радіостанції "Тризуб ФМ" Порошенко поділився враженнями від зустрічей із президентом РФ Володимиром Путіним у рамках "нормандського формату" і ще раз наголосив, що саме російський президент несе відповідальність за війну проти України.

"Я постійно бачив його (Путіна - ІФ) очі, але у складі "нормандського формату", коли поруч зі мною були канцлер Німеччини та президент Франції. Бажання миру я там точно не побачив. Ненависть до України та українців я там бачив. Саме Путін вніс до Ради Федерації РФ законопроект про надання йому дозволу на застосування збройних сил на території інших країн. Путін підписав указ про анексію Криму, саме Путін дав директиви начальнику Генштабу для того, щоб увірвалися російські десантники в серпні 2014-го", - нагадав п'ятий президент України.

"Я був твердо переконаний - спільними зусиллями ми здатні перемогти. Не тільки і не стільки на полі бою. Не тільки і не стільки військовою силою - хоча, не маючи сучасної міцної, патріотичної, професійної армії, це буде зробити неможливо. Але додатково до цього нам потрібні були санкції. І вони були запроваджені саме за порушення виконання Мінських домовленостей - саме з боку Росії. Для цього нам потрібна була міжнародна солідарність, коли весь світ об'єднався проти Путіна, підтримуючи Україну", - зазначив Порошенко.

Український політик наголосив, що на сьогодні, коли впала ціна на нафту, коли в Росії глибока криза з 5-відсотковим падінням ВВП, коли російська економіка не здатна фінансувати цю "валізу без ручки", - є унікальний шанс зміцнити міжнародну солідарність і примусити Росію піти і з Донбасу, і з Криму, виконуючи ті зобов'язання, які були підписані під спільним тиском "нормандського формату", ЄС та американських партнерів".

Порошенко наголосив, що Путін розуміє лише мову санкцій: "Миру немає. Бажання миру - теж немає. Але він розуміє, коли є спільний світовий тиск, який має усунути порушення міжнародного права".

Лідер "Євросолідарності" також нагадав, що його команді вдалося вперше в історії добитися в міжнародних судах застосування конвенцій ООН проти країни-агресора. "...Це було щодо агресії Російської Федерації проти військових кораблів ВМС України в Керченській протоці. І це було щодо порушення конвенції з фінансування тероризму, коли російські терористичні підрозділи вдерлися на нашу територію. І безпосередню відповідальність за порушення міжнародного права несе особисто президент РФ Путін", - зазначив Порошенко.

Він укотре наголосив, що миру на базі міжнародного права буде досягнуто в разі, коли російські збройні формування будуть виведені з території України.

"Із застосуванням, до речі, миротворчих підрозділів, що базуються на рішенні Ради безпеки ООН, бо це забезпечить вичавлення з української території окупаційних російських військ. Роззброєння незаконних збройних формувань, викидання важкої техніки і артилерії за ділянку українсько-російського кордону, тому що саме це зазначено як пріоритетні питання з безпеки в характеристиках Мінських домовленостей, де і стоїть підпис і зобов'язання Путіна як безпосереднього учасника збройної агресії проти України", - резюмував Порошенко.

Радіо "Тризуб ФМ" створили лікарі-добровольці, які в прифронтовій Карлівці поблизу окупованого Донецька організували стоматологічну допомогу бійцям ЗСУ. Радіостанція мовить у зоні проведення Операції об'єднаних сил і на тимчасово окупованій території. Відомий український культурний діяч, музикант Сергій Жадан цими днями веде прямі ефіри радіо "Тризуб FM".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА