13:15 29.06.2020

Зустріч Орбана і Зеленського може відбутися наприкінці липня - заступник голови МЗС Боднар

2 хв читати
Зустріч Орбана і Зеленського може відбутися наприкінці липня - заступник голови МЗС Боднар

Під час засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва міністри закордонних справ України та Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто обговорили перспективи проведення зустрічі президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, яка може відбутися наприкінці липня, повідомив заступник голови МЗС України Василь Боднар.

"Обговорено перспективи проведення зустрічі президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Орієнтовно, це може бути кінець липня. Угорська сторона пообіцяла надати свої напрацювання щодо тексту меморандуму, який ми запропонували їм ще під час візиту міністра Дмитра Кулеби в Будапешт", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Боднар назвав переговори в рамках Комісії в Києві успішними й конструктивними.

"Сам факт проведення комісії після семи років перерви - це вже певний поштовх. Міністри особисто погодили і підписали відповідний протокол. Домовилися сприяти проведенню в найближчі тижні двох додаткових комісій з національних меншин і питань освіти, а також буде вжито заходів для підготовки транскордонної комісії з розвитку прикордонної інфраструктури", – наголосив він.

Крім того, за словами заступника міністра, сторони знайшли розуміння щодо заходів з подолання наслідків паводків на Закарпатті.

"Наша сторона звернулася з пропозицією про залучення спільного чотиристороннього інженерно-саперного батальйону "Тиса", завданням якого є якраз допомога населенню під час паводків", - зазначив він.

Боднар додав, що всі питання не були вирішені, розбіжності залишаються, але їх намагаються звести до зрозумілого алгоритму. Одним зі способів вирішення питання забезпечення прав національних меншин у сфері освіти він назвав удосконалення українського законодавства в рамках реалізації однієї з рекомендацій Венеціанської комісії, а саме - розробки нового закону про національні меншини.

"Для нас червоними лініями залишаються ухвалені закони Про освіту та державну мову. Забезпечення прав національних меншин у сфері освіти можна здійснювати в контексті приватних шкіл, а також вдосконалення українського законодавства в рамках реалізації однієї з рекомендацій Венеціанської комісії, а саме розробки нового закону про національні меншини. Це шляхи, якими ми можемо йти далі в діалозі один з одним і вирішенні наявних проблем, розбіжностей і наближення наших позицій. З цим розрахунком ми йдемо на зустріч президента і прем'єр-міністра", - пояснив він.

На запитання про те, чи досягнуть сторони домовленості про питання освіти ще до зустрічі Зеленського й Орбана, Боднар відповів, що, ймовірно, прогресу буде досягнуто.

"Я думаю, що буде прогрес. Але чи вдасться остаточно врегулювати питання, я б не поспішав з такими висновками. Ми налаштовані на конструктив і на результат, але цей результат повинен бути взаємоприйнятним", - наголосив він.

Повний текст інтерв'ю з Боднаром буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА