18:59 01.07.2020

Профільний комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект про Бюро економічної безпеки

3 хв читати
Профільний комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект про Бюро економічної безпеки

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу підготовлений членами комітету законопроект про Бюро економічної безпеки (БЕБ) №3087-д.

"Орган, покликаний замінити всю палітру правоохоронних органів, які мають бізнес. На крок ми стали ближче до виконання ще однієї передвиборчої обіцянки!" - прокоментував це рішення у Facebook голова комітету Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу").

Народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк (фракція "Слуга народу"), як зазначено в повідомленні на сайті ВР, назвала головною відмінністю підтримки комітетом законопроекту від альтернативних №№3087 і 3087-1 те, що він пропонує зробити БЕБ правоохоронним органом.

"Згідно з проектом, директора Бюро економічної безпеки призначає президент України за поданням конкурсної комісії, яка подає на розгляд главі держави три найкращі кандидатури. Директор Бюро економічної безпеки підзвітний Верховній Раді та президентові України", - зазначено в повідомленні.

Згідно з ним, президент України має проводити незалежний аудит ефективності діяльності бюро.

Проект передбачає загальну чисельність співробітників БЕБ до 4 тис. осіб зі створенням у його складі підрозділів детективів-аналітиків і зовнішнього контролю. Працівниками бюро будуть державні службовці, які мають спеціальні звання, а також військові та співробітники, котрі працюватимуть за трудовим договором.

Посадовий оклад працівників бюро пропонується встановити на рівні не менше ніж 20 прожиткових мінімумів.

Згідно з документом, законопроект передбачає перехідний період, щоб уникнути колапсу в системі: кримінальні провадження буде передано Генеральній прокуратурі, а потім до нового органу, який розпочне свою діяльність, коли в його штаті буде 30% працівників.

Проект також передбачає доповнення Кримінального кодексу ст.222 "Шахрайство з податком на додану вартість".

У повідомленні з посиланням на Василевську-Смаглюк зазначено, що в проекті пропонується забрати в СБУ повноваження щодо розслідування економічної злочинності, й відповідні норми про вилучення "економічного" напряму з завдань СБУ є в оприлюдненому Гетманцевою тексті законопроекту. Водночас співавтор альтернативного законопроекту №3087 і перший заступник голови комітету Ярослав Железняк (фракція "Голос") стверджує на своїй сторінці у Facebook, що законопроект зберігає економічний підрозділ і підрозділ "К" СБУ.

Железняк також заявив, що фракція "Голос" виступає проти прямого впливу президента на призначення і звільнення директора БЕБ, можливість переведення працівників у новий орган без конкурсу.

Як повідомлялося, напередодні глава виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі за підсумками першого засідання Нацради повідомив про рішення президента України Володимира Зеленського замінити всі правоохоронні підрозділи, що займаються економічними злочинами, єдиним органом фінансових розслідувань.

"Головним ворогом економічного прогресу України є правоохоронна система - СБУ, податкова міліція, ті підрозділи, які раніше працювали в Генеральній прокуратурі. Чітке тверде рішення президента привести (їх в) один орган - це має бути один маленький орган фінансових розслідувань", - сказав Саакашвілі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА