20:56 01.07.2020

РБ ООН закликає сторони збройних конфліктів ввести гуманітарну паузу не менше 90 днів

2 хв читати
РБ ООН закликає сторони збройних конфліктів ввести гуманітарну паузу не менше 90 днів

Члени Ради Безпеки ООН прийняли в середу резолюцію, яка закликає до загального і негайного припинення бойових дій у всьому світі на тлі пандемії коронавірусу, йдеться в заяві постійного представника Німеччини при ООН Крістофа Хойзгена.

"Рада Безпеки сьогодні ухвалила заклик генерального секретаря про глобальне припинення вогню на тлі COVID-19, прийнявши резолюцію", - йдеться в заяві.

Хойзген зазначив, що "переговори (за проектом резолюції - ІФ) були непростими".

"Ця резолюція показує, що розбіжності дійсно можна подолати - особливо перед обличчям цієї пандемії", - зазначає постпред Німеччини.

У квітні Франція та Туніс внесли проект резолюції Ради Безпеки ООН, яка закликала до негайного припинення бойових дій у всьому світі. У проекті містився заклик до всіх сторін збройних конфліктів негайно встановити гуманітарну паузу як мінімум на 30 днів. Однак даний проект викликав суперечки серед членів Радбезу ООН - США і Китаю - через згадки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Вашингтон регулярно обвинувачує ВООЗ у неефективній роботі та прокитайській позиції в ситуації з пандемією коронавірусу COVID-19. У Пекіні з такою оцінкою не погоджуються.

Новий проект резолюції був запропонований Францією і Тунісом на поточному тижні. У ньому немає прямої згадки ВООЗ.

Згідно з текстом прийнятого документа, який є в розпорядженні "Інтерфаксу", Рада Безпеки "вимагає загального і негайного припинення вогню у всіх ситуаціях, що перебувають на порядку (РБ ООН - ІФ) і підтримує зусилля, що вживаються Генсекретарем і його спецпредставниками і спецпосланцями на цьому напрямі".

Крім того, члени Радбезу "закликають усі сторони збройних конфліктів негайно ввести довгострокову гуманітарну паузу тривалістю не менше 90 днів поспіль", щоб "забезпечити безпечне, безперешкодне і стійке доставлення гумдопомоги".

РБ ООН також підтверджує, що це загальне і негайне припинення бойових дій і ця гуманітарна пауза не стосується військових операцій проти заборонених терористичних організацій, а також усіх інших осіб, груп, підприємств та організацій, пов'язаних з ними, які позначені РБ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА