16:21 03.07.2020

ВР 286 голосами підтримала звільнення голови НБУ Смолія

3 хв читати
ВР 286 голосами підтримала звільнення голови НБУ Смолія

Верховна Рада у п'ятницю підтримала постанову про відставку голови Національного банку України (НБУ) Якова Смолія.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за документ у цілому проголосували 286 народних депутатів.

Фракція "Слуга народу" дала 211 голосів "за", "Опозиційна платформа - За життя" - 22 голоси, депутатська група "Партія "За майбутнє" - 17 голосів, депутатська група "Довіра" - 18 голосів, "Батьківщина" - 13 голосів, позафракційні - 5 голосів. Фракції "Європейська солідарність" і "Голос" одноголосно проголосували "проти".

"Я прийняв важке, але необхідне рішення піти у відставку, оскільки впродовж тривалого часу на НБУ чиниться систематичний політичний тиск. Тиск із метою затвердження рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці й Україні в більш довгостроковій перспективі", - сказав із трибуни парламенту Смолій.

Голова НБУ пояснив, що як методи тиску використовувалися мітинги біля стін Нацбанку, на яких виступали "депутати, що сидять у залі", а також блокування його будинку та будинків його заступників.

"На радах нардепів, представників Кабміну, прем'єр-міністра, президента неодноразово в бік Нацбанку лунали заклики залити економіку грошима, скасувати базові принципи регулювання банківської системи, встановити курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн/$1, тому що такі параметри закладені до державного бюджету. Це причини, що змусили мене прийняти те рішення, про яке я вас поінформував", - додав він.

Водночас голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зазначив, що встановлення курсу для експортерів - це питання того, наскільки їм складно в умовах падіння промисловості, "спричиненої надзвичайним патологічним зміцненням нацвалюти", а питання "заливання економіки грошима" - це питання "патологічної стерилізації нацвалюти, яке призвело до відсутності грошей у реальному секторі економіки".

"Не можна собі уявити, що голову НБУ зніматимуть за виконання своєї конституційної функції, за рекордний за 28 років нашої незалежності рівень інфляції. На сьогодні $28 млрд золотовалютних запасів - це теж ставлять у провину НБУ. Здійснюваний тиск - це не тиск, це цькування, організоване паном Коломойським і його фракціями та групами, які перебувають у цій залі", - заявив п'ятий президент України Петро Порошенко.

Як повідомлялося, ввечері 1 липня стало відомо, що голова НБУ Смолій подав президентові заяву про відставку й пояснив її систематичним політичним тиском, що чиниться на НБУ впродовж тривалого часу. "Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституціональні основи центрального банку в Україні", - заявив Смолій.

Зеленський 2 липня прийняв його відставку й передав на розгляд Верховної Ради проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ, а парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав цю постанову.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА