10:02 06.07.2020

КС у вівторок розгляне справу про конституційність мовного закону

2 хв читати
КС у вівторок розгляне справу про конституційність мовного закону

Конституційний суд України (КС) у вівторок, 7 липня, розпочне розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата про конституційність закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Пленарне засідання у формі усного провадження розпочнеться о 10:00, повідомляє прес-служба КС.

Зазначається, що автори подання наполягають на неконституційності закону, оскільки він "спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками". Крім того, нардепи вважають, що мовний закон порушує конституційні права громадян на використання і захист рідної мови, розвиток мовної самобутності корінних народів і національних меншин України, а також звужує зміст і обсяг наявних прав і свобод.

Також автори подання вважають, що закон було ухвалено з порушеннями конституційної процедури, що "ставить під загрозу застосування такого невід'ємного елементу принципу верховенства права, як принцип правової визначеності".

Як повідомлялося, 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про українську мову, що передбачає обов'язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах громадського життя. За відповідний законопроект у другому читанні та в цілому проголосували 278 народних депутатів.

Закон передбачає штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови, проте норми про адміністративну відповідальність почнуть діяти лише через три роки після набуття законом чинності.

Українською мовою мають володіти чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, військовослужбовці-контрактники, співробітники сфери освіти, медичної сфери, посадовці державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Мовою освітнього процесу буде українська, але держава сприятиме вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської.

Держава також забезпечуватиме використання державної мови у сфері культури. Мовою телебачення і радіомовлення буде українська.

Збільшено квоти використання української мови на ТБ і радіо. Частка мовлення українською мовою має становити щонайменше 90% загальної тривалості передач і фільмів, їх частин у кожному проміжку часу між 7:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00.

Для місцевих телерадіокомпаній мовлення іншими мовами має становити щонайбільше 20%.

Закон також передбачає зобов'язання для книговидавців видавати українською мовою не менше ніж 50% усіх виданих ними книг упродовж року.

Сфера обслуговування, згідно з законом, має працювати українською мовою. Проте на прохання клієнта його персональне обслуговування можливе іншою мовою. Аналогічна ситуація і зі сферою охорони здоров'я.

Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

21 червня 2019 року до КС надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо відповідності мовного закону Конституції України. Уповноваженими авторів подання є депутати ВР від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков і голова фракції "Опозиційний блок" у ВР Вадим Новинський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА