12:24 07.07.2020

Порошенко: Якщо знижуватиметься боєздатність українських військ - РФ може цим скористатися

3 хв читати
Порошенко: Якщо знижуватиметься боєздатність українських військ - РФ може цим скористатися

Росія нарощує військовий потенціал поблизу кордонів України, зате в самій Україні влада скорочує чисельність армії, а дії силовиків підривають обороноздатність держави, заявив п'ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

"Росія не скорочувала своєї військової присутності навколо наших кордонів. Якщо у когось склалося таке враження - це неправда. Росія збільшила та наростила цю присутність. Порівняно з 2014 роком військова присутність на наших кордонах значно зросла, зокрема й ударних сил. І перша танкова армія, і дві армії повітряно-космічних сил, і значне збільшення присутності, зокрема й на окупованих територіях, двох армійських корпусів. І тому нам ніяк не можна знижувати боєздатність та боєготовність наших ЗСУ", - наголосив Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Він зазначив, що скорочення чисельності Збройних сил України в такій ситуації недопустиме.

"Чому ми почали вперше з часів (екс-президента Віктора - ІФ) Януковича скорочувати штатну чисельність ЗСУ? Чому вирішили, що можемо скорочувати десантно-штурмові війська, підрозділи морської піхоти, ескадрильї винищувачів? Чому це в рамках державного оборонного замовлення не поставили те, що мали зробити: ракети, які були підготовлені у наш час. Йдеться про "Вільху", "Вільху-М", про крилаті ракети "Нептун". Ми завершили випробування, але в державному оборонному замовленні коштів на серійне виробництво і постачання військам немає", - зазначає політик.

Порошенко звернув увагу на те, що досі у ЗСУ не проведено тендери на закупівлю зимових комплектів форми.

"Не проведено ще ані тендера. Ми знаємо, що у нас так нічого і не зроблено з системою харчування, яка була запроваджена нашою командою. І на сьогодні фактично ця позиція зупинена. Зруйнований департамент генерала, "кіборга" Марченка, тому що комусь у ДБР потрібні були кримінальні справи на замовлення. І все, чим займалася, зокрема, група з контролю якості, зупинено", - повідомив він.

"Де зараз ці кримінальні справи про бронежилети, якими годували нас багато місяців? У цьому разі діяльність ДБР тоді, до речі, як і діяльність ДБР зараз, коли вони намагалися вилучити із зенітно-ракетних комплексів, ліквідувавши їхню боєздатність, надзвичайно важливе обладнання, - це антиукраїнська діяльність", - наголосив Порошенко.

"Якщо такі дії триватимуть, якщо знижуватиметься боєздатність українських Збройних сил, якщо елементи гібридної війни далі поширюватимуться, зокрема й шляхом різкого економічного падіння, створення умов через інформаційні вкиди, руйнування соціальної стабільності - я абсолютно не виключаю, що (президент РФ Володимир - ІФ) Путін точно може цим скористатися", - вважає лідер "Європейської солідарності".

"Україні та українцям потрібна сильна, об'єднана, потужна країна, яка має потужні Збройні сили, світову коаліцію, яка нас підтримує. Нині ситуація набагато гірша, ніж це було рік або два тому", - застеріг п'ятий президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА