12:52 07.07.2020

Автори подання про конституційність мовного закону: Ми не намагаємося нівелювати цінність української мови

2 хв читати
Автори подання про конституційність мовного закону: Ми не намагаємося нівелювати цінність української мови

Представник суб'єкта права на конституційне подання у справі про конституційність закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", депутат минулого скликання Олександр Долженков наголошує, що оскарження конституційності норм мовного закону не є маніпуляцією, а про нівелювання цінності української мови як державної не може бути й мови.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", під час усного слухання справи про відповідність приписам Основного закону норм мовного закону суддя-доповідач у справі Сергій Головатий оголосив висновки експертних установ з оспорюваного питання. Так, Міністерство культури у своєму висновку зазначає, що російська мова не є такаю, що зникає, і залишається фактично найчастіше вживаною мовою, що свідчить про відсутність ознак дискримінації. Уповноважений Верховної Ради у своєму висновку також наголошує на відсутності дискримінаційних ознак щодо російської або інших мов нацменшин, а також відсутності поняття привілеїв для російськомовного населення. У низці експертних висновків вищих навчальних закладів України також наголошується на відсутності дискримінаційних ознак стосовно російської мови.

За словами Головатого, зміст висновку юридичного департаменту КС з цього питання буде викладено на закритій частині засідання.

Виступаючи по суті подання, представник автора конституційного подання Долженков зазначив, що вбачає певну політизацію питання навіть в експертних висновках.

За його словами, автори конституційного подання не порушували питання щодо цінності української мови. "Ми говоримо про те, що відповідно до низки положень... створюються умови дискримінаційного характеру... Конституційне подання не спрямоване на нівелювання української мови", - наголосив він.

Він додав, що "подання було подано не з метою маніпуляції", а у зв'язку зі штучно створюваними умовами заборони російської мови.

Долженков апелював до того, що Україна ратифікувала Європейську хартію регіональних мов і мов нацменшин. "Не йдеться про протиставлення української та російської мов і про вільне використання мов нацменшин", – сказав він.

Представник автора конституційного подання також звернув увагу на те, що під час ухвалення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" була порушена процедура.

Він закликав суд під час ухвалення рішення не виходити з політичного контексту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА