16:05 07.07.2020

МЗС просить міжнародну спільноту посилити тиск на РФ у зв'язку з новою хвилею обшуків і затримань кримських татар

2 хв читати
МЗС просить міжнародну спільноту посилити тиск на РФ у зв'язку з новою хвилею обшуків і затримань кримських татар

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з новою хвилею незаконних обшуків і затримань кримських татар, здійснених російською окупаційною владою в різних районах АР Крим у вівторок, і закликало міжнародну спільноту посилювати тиск на РФ з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму.

"Закликаємо міжнародне співтовариство продовжувати активно виступати на захист прав та свобод жителів Кримського півострова та посилювати тиск на РФ з метою припинення порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму", - йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій у вівторок.

За інформацією міністерства, за результатами обшуків були незаконно затримані щонайменше семеро громадян України – Еміль Зіядинов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф'янов, Сейран Хайретдинов, Олександр Сізіков, Вадим Бектеміров, Муратов Зекирья.

"Такі дії РФ є продовженням репресивних практик, спрямованих проти громадян України окупованого Криму, які прагнуть повною мірою реалізувати належні їм права людини та основні свободи. Те, що є нормою для України та інших демократичних держав, на території окупованого Криму розцінюється державою-окупантом як загроза та терористична діяльність", - наголошують у МЗС.

У заяві зазначається, що цілеспрямовані обшуки в будинках кримчан, котрі сповідують іслам, свідчать про переслідування за релігійною ознакою.

"Ми вимагаємо від РФ добросовісного виконання своїх міжнародно-правових зобов’язань як держави-окупанта, що передбачає, зокрема, припинення репресій проти місцевого населення окупованого Кримського півострова. Очікуємо, що РФ почне виконувати резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України" та "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" 2016-2019 рр., а також наказ Міжнародного суду ООН щодо застосування запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - наголосили в МЗС.

Крім того, повідомляється, що Україна вдячна світовій спільноті за те, що протиправні дії РФ в окупованому Криму не залишаються без її уваги.

"Нещодавня проміжна доповідь генерального секретаря ООН "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна" відзначає продовження порушень Росією прав людини в окупованому Криму, включно з тортурами та іншими видами жорстокого поводження, безкарність російських силових структур, причетних до цих злочинів, неадекватні умови в місцях позбавлення волі, жорстоке та таке, що принижує людську гідність, поводження з ув’язненими, криміналізацію свободи вираження в соціальних медіа, втручання в роботу ЗМІ, правозахисних організацій, зокрема кримськотатарських", - ідеться в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА