14:23 13.07.2020

Саакашвілі за локалізацію IТ-послуг в Україні

2 хв читати
Саакашвілі за локалізацію IТ-послуг в Україні

Голова виконкому Національної ради реформ Міхеіл Саакашвілі вважає за необхідне локалізувати в Україні сферу IТ-послуг, зокрема хмарних сервісів.

"Ми постійно говоримо про локалізацію промисловості... Але IТ чим гірше? Ми маємо зрозуміти: локалізація існує як для індустріальної галузі - обладнання, локомотиви або трамваї, але ще більша локалізація існує і для Cloud-сервісів", - заявив він під час відвідування дата-центру GigaCloud у Києві у понеділок.

На думку Саакашвілі, Україні необхідно якнайшвидше ухвалити в другому читанні законопроект №2655 "Про хмарні послуги" та лобіювати в ньому саме українські хмарні сервіси.

"Досить бути прохідним двором для всіх. Наразі Польща відкрила великий майданчик Microsoft, і що це означає? Це означає, що у них буде багато інвестицій, що вони змусили Microsoft використовувати польські ресурси. Але що таке польські ресурси? Переважно - це українські ресурси. Вони знову викачають українських айтішників, знову найкраща українська молодь туди поїде і не повернеться", - наголосив голова виконкому Національної ради реформ.

На думку Саакашвілі, Україна має активно підтримувати приватний бізнес, допомагати йому конкурувати, зокрема на міжнародній арені.

У свою чергу СЕО хмарного оператора компанії GigaCloud Артем Коханевич наголосив, що під час підготовки закону №2655 українським хмарним провайдерам довелося зіткнутися із серйозним опором із боку міжнародних гравців ринку хмарних послуг.

"Ми думали, що зіткнемося з найсильнішим опором з боку вендорів серверного обладнання. Але насправді найбільше чинять опір наші міжнародні конкуренти, у яких немає резидентів в Україні, які не заводили в нашу країну інвестиції. Зі свого боку ми хочемо законодавчо зафіксувати всього дві основні речі - це пріоритет для держсектору купівлі хмарних сервісів перед купівлею заліза і територіальність, щоб залізо, на якому обробляються держресурси, розташовувалося на території України", - заявив він.

На думку Коханевича, в разі ухвалення Верховною Радою законопроект "Про хмарні послуги" не лише допоможе державі заощаджувати за рахунок використання комерційних хмарних сервісів замість закупівель дорогого IТ-устаткування, а й допоможе зберегти технології всередині країни, не давши кваліфікованим кадрам можливість виїхати з країни.

Як повідомлялося, Саакашвілі вважає за необхідне лобіювати передачу максимально можливої кількості державних послуг на аутсорс приватному бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА