16:54 13.07.2020

ВР ухвалила в першому читанні законопроект про приватизацію земель державних сільгосппідприємств

2 хв читати
ВР ухвалила в першому читанні законопроект про приватизацію земель державних сільгосппідприємств

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №3012-2, згідно з яким пропонується встановити порядок приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій та забезпечити працівників таких підприємств правом на одержання земельної частки.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)" підтримали 267 народних депутатів.

Документом передбачається, що приватизації підлягають лише землі державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій. Запроваджуються норми, за якими приватизація земель сільськогосподарських підприємств може здійснюватися і в процесі приватизації самих підприємств, і без ухвалення рішення про їх приватизацію, на підставі рішення органу, до сфери управління якого належить підприємство, а також під час ліквідації підприємств.

Встановлюється, що під час приватизації земель підприємств здійснюється розподіл їхніх сільськогосподарських угідь. До 40% земель розподіляється між працівниками підприємства та пенсіонерами з їх числа, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери (при цьому площа земель, що передається у власність одного працівника підприємства або пенсіонера з числа колишніх працівників підприємств, визначається за середнім розміром паю у районі, а для працівників закладів соціальної сфери не може перевищувати 2 га).

До 20% земель передається у власність учасникам бойових дій для ведення особистого селянського господарства (при цьому площа земель, яка передається у власність однієї особи, не може перевищувати 2 га).

Не менше ніж 40% передається в оренду на земельних торгах (крім випадків приватизації земель підприємств у зв'язку з приватизацією самих підприємств). У разі приватизації земель підприємств у зв'язку з приватизацією самих підприємств, землі, що залишилися після розподілу між працівниками підприємства, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери та учасниками бойових дій, передаються в оренду на 50 років господарському товариству, на яке перетворюється підприємство.

Законопроект передбачає, що несільськогосподарські угіддя та землі несільськогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні підприємства, під час його ліквідації передаються в комунальну власність територіальних громад за місцем їх розташування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА