10:33 15.07.2020

Мовний омбудсмен закликає депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського про мову навчання в школах

2 хв читати
Мовний омбудсмен закликає депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського про мову навчання в школах

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень закликає депутатів Верховної Ради не підтримувати і зняти з розгляду законопроект №2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти" авторства народного депутата від "Слуги народу" Максима Бужанського.

"Звертаюся до народних депутатів України із закликом не підтримувати і зняти з розгляду проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти"(№2362). Цей законопроект, внесений народним депутатом України М.Бужанським, передбачає істотні зміни до освітнього і мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі", - написав Кремень на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Зокрема, він виступив проти зриву переходу на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, відклавши цей перехід до 2023 року, оскільки, на його думку, Міністерство освіти і науки протягом трьох років здійснило всю необхідну роботу з підготовки вчителів, підручників, методичних матеріалів для того, щоб з 1 вересня діти могли здобувати якісну освіту українською мовою.

"По-друге, проект дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою в 5-11 класах з навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством - 20%). По-третє, у всіх школах України можна буде викладати "один або декілька предметів", у тому числі, російською мовою", - додав омбудсмен.

Також Кремень наголосив, що твердження, що цей законопроект спрямований на захист порушених конституційних прав російського чи інших національних меншин, не відповідають дійсності.

"Звістка про намір Верховної Ради розглянути законопроект №2362 на пленарному засіданні вже викликала суспільну реакцію і протести, ігнорування яких може призвести до непередбачуваних наслідків", - констатував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА