17:07 15.07.2020

У ЦВК прогнозують складнощі з проведенням місцевих виборів через адмінтерреформу

2 хв читати
У ЦВК прогнозують складнощі з проведенням місцевих виборів через адмінтерреформу

Несинхронне ухвалення рішення про зміни до адміністративно-територіального устрою України та внесення змін до Виборчого кодексу України можуть спричинити нові прогалини у правовому регулюванні, створити невиправдані складнощі та призвести до непрогнозованих результатів, зазначають у Центральній виборчій комісії.

"Проект постанови про утворення та ліквідацію районів (реєстр. № 3650) фактично передбачає значне укрупнення районів, що істотно впливатиме на здійснення окремих виборчих процедур під час організації підготовки та проведення місцевих виборів. Так, у разі його прийняття до складу низки новоутворених районів входитимуть понад 700 виборчих дільниць, а отже, відповідні районні виборчі комісії повинні забезпечуватимуть і утворення відповідної кількості дільничних комісій, і адміністрування виборчого процесу на них. Таке навантаження створює серйозні ризики щодо належної організації виборчого процесу та потребує відповідного корегування виборчого законодавства", - йдеться в повідомленні на сайті ЦВК.

Також у комісії зазначають, що подальше зволікання з ухваленням законопроекту про вдосконалення виборчого законодавства (№3485) і набуттям ним чинності може призвести до неможливості здійснення окремих процедур, спрямованих на підготовку до місцевих виборів 25 жовтня, оскільки подання кандидатур до ЦВК для формування тервиборчкомів триватиме з 26 липня по 5 серпня.

Крім того, в ЦВК звертають увагу, що в разі неприйняття рішення про створення нових районів необхідно буде вносити корективи до виборчого законодавства, оскільки за рішенням уряду окремі новостворені ОТГ належать до різних районів, що спричинить проблеми з проведенням виборів до райрад: зумовить невизначеність щодо утворення округів, організації голосування, транспортування виборчої документації, встановлення підсумків та результатів голосування в таких громадах і районах.

"Враховуючи викладене, закликаємо Верховну Раду України якнайшвидше врегулювати проблемні питання та створити якісну законодавчу основу для організації підготовки та проведення в Україні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року", - резюмували в ЦВК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА