11:25 16.07.2020

ВР призначила головою Нацбанку Кирила Шевченка

3 хв читати
ВР призначила головою Нацбанку Кирила Шевченка

Верховна Рада підтримала призначення голови правління "Укргазбанку" Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України.

На підтримку відповідного проекту постанови №3857, внесеного до парламенту президентом України Володимиром Зеленським 15 липня, на засіданні в четвер проголосували 332 народних депутати.

За кандидатуру Шевченка проголосували 226 народних депутатів фракції "Слуга народу", 40 - фракції "Опозиційна платформа - За життя", 21 - фракції "Батьківщина", 15 - групи партії "За майбутнє", 17 - групи "Довіра" і 13 позафракційних. Депутати фракцій "Європейська солідарність" і "Голос" не дали жодного голосу, переважно утримавшись під час голосування.

"Що ми вимагаємо від людини, яку буде призначено на посаду... Ми маємо зберегти тренд протягом останнього року на скорочення облікової ставки НБУ, а також інфляційну стабільність", - сказав голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев із парламентської трибуни в четвер.

Голова профільного комітету зазначив, що представники банківської спільноти рекомендували президенту кандидатуру Шевченка.

"Запитання, на які Шевченко дав однозначну відповідь: інфляції - не буде, неконтрольованої емісії - не буде, незалежність НБУ буде збережена і примножена", - додав Гетманцев.

Як повідомлялося, увечері 1 липня стало відомо, що голова нацбанку Яків Смолій подав президенту Володимиру Зеленському заяву про відставку і пояснив її систематичним політичним тиском, здійснюваним на НБУ протягом тривалого часу.

Зеленський 2 липня прийняв його відставку і передав на розгляд ВР проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ, того самого дня парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики підтримав цю постанову. ВР 3 липня підтримала звільнення Смолія.

Шевченко, 1972 р.н., має досвід роботи в банківському секторі з 1994 року. Працював в "Українському кредитному банку", банках "Аваль" і "Фінанси та кредит", де обіймав посаду заступника голови правління.

У 2006 році Шевченко очолив Державну іпотечну установу, а в 2009 році став штатним радником прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Того самого року він увійшов до наглядової ради "Укргазбанку" після його націоналізації, пізніше став першим заступником голови його правління.

У 2010 році Шевченко з партнерами придбав банк "Терра" і до його продажу був головою його правління. Потім працював радником голови правління "Ощадбанку", а в жовтні 2014 року повернувся до "Укргазбанку" на колишню посаду. У квітні 2015 року він став головою правління цієї фінустанови, вперше в історії України за підсумками відкритого конкурсу. 26 березня 2020 року Наглядова рада державного "Укргазбанку" (Київ) рішенням від 25 березня продовжила повноваження Шевченка як голови правління фінустанови ще на п'ять років.

За даними Нацбанку України, Шевченко володіє 0,000072% акцій "Укргазбанку".

АБ "Укргазбанк" створено у 1993 році. Держава в особі Мінфіну володіє 94,9409% акцій фінустанови. Згідно з даними Національного банку України (НБУ), на 1 січня 2020 року "Укргазбанк" за розміром загальних активів посідав 4-те місце (127,564 млрд грн) серед 75 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА