20:57 16.07.2020

Саміт ЄС збереться в Брюсселі в умовах непереборних фінансових розбіжностей

3 хв читати
Саміт ЄС збереться в Брюсселі в умовах непереборних фінансових розбіжностей

На дводенному очному саміті ЄС, який відкриється в п'ятницю, можливо, буде представлено нову пропозицію з довгострокового бюджету союзу і плану антикризового відновлення економіки з урахуванням позицій держав-членів, заявив високопоставлений чиновник ЄС.

"Щоб бути чесним перед вами, ми ще не досягли наших цілей. Немає гарантії, що ми дійдемо згоди. Якраз навпаки. Залишаються досить серйозні розбіжності в поглядах. Треба ще навести багато мостів", - повідомив журналістам у четвер в Брюсселі чиновник на умовах анонімності.

Так, поки не зближені позиції з основоположного елементу переговорів - розміру бюджету ЄС на 2021-2027 рр. Також треба домовлятися і за параметрами плану відновлення економіки NextGenerationEU - співвідношення субсидій і позик, власних ресурсів Євросоюзу.

"Всі це питання, за якими має бути згода і за якими думки розходяться", - констатував європейський чиновник.

Він очікує важкого пошуку рішень з питань узгодження бюджетного фінансування країн ЄС із забезпеченням виконання союзного законодавства. Мають бути дискусії щодо обумовленості фінансування, зокрема, дотримання кліматичного курсу Євросоюзу і норм правової держави.

"Це питання, які теж створюють проблеми, принаймні, для однієї делегації", - зазначив високопоставлений співрозмовник журналістів, не уточнивши, про делегацію якої країни йдеться.

Відповідаючи на питання, він допустив, що по ходу саміту можуть виникнути нові пропозиції, але переговори почнуться з обговорення пропозиції, висунутої головою Європейської ради Шарлем Мішелем.

"Ми вважаємо, що це збалансована пропозиція", - сказав чиновник ЄС.

Напередодні глава Євроради Мішель закликав глав держав і урядів країн ЄС проявити політичну волю для досягнення згоди щодо бюджету Євросоюзу на 2021-2027 рр. і плану антикризового відновлення економіки.

"Пандемія COVID-19 забрала багато життів в усій Європі і завдала серйозного удару по нашій економіці і суспільству. Це продовжує позначатися на нашому житті. Всі наші зусилля мають бути спрямовані на забезпечення сталого відновлення. З цією метою наша зустріч на цьому тижні буде присвячена багаторічному бюджету і плану відновлення", - йдеться в листі-запрошенні Мішеля європейським лідерам на позачерговий саміт ЄС, який уперше за час пандемії відбудеться в очній формі 17-18 липня в Брюсселі.

"Пошук угоди потребуватиме від усіх напруженої роботи і політичної волі", - наголосив він.

Глава Євроради зазначив, що з часу останнього саміту, що відбувся у червні в формі телеконференції, тривала інтенсивна робота з усіма державами ЄС, інститути Євросоюзу врахували висловлені побоювання.

"Виходячи з цього, я висунув пропозицію про усунення основних труднощів і наведенні мостів між різними позиціями. (...) Нам потрібно буде знайти дієві рішення і дійти згоди, щоб принести найбільшу користь нашим громадянам", - написав Мішель у своєму листі.

Голова Євроради виклав на прес-конференції 10 липня пропозицію Брюсселя щодо розміру пакета економічного відновлення і семирічного бюджету ЄС. Відновлювальний план запропонований у сумі 750 млрд євро, зокрема 500 млрд євро у вигляді субсидій і 250 млрд євро у формі позик. Крім цього плану, запропонований бюджет ЄС на 2021-2027 рр. в розмірі 1,074 трлн євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА